Handleiding Cryptocurrencies Veilig Opslaan met een Mobiele-, Hardware-, of Software Wallet

Uitleg hoe u cryptocurrencies veilig kunt opslaan op een cryptocurrency software of hardware wallet. Als u voor het eerst aan de slag gaat met cryptocurrencies, zult u dat wellicht eerst via een exchange doen. Een betrouwbare en veilige cryptocurrency exchange in Nederland is de Bitvavo exchange, tevens de grootste crypto handelsbeurs in Nederland. Op zich niets mis mee. In veel gevallen kunt u op de exchange van u keuze heel netjes de aangeschafte coins bewaren. Naar mate u meer ervaring hebt opgedaan gaat u mogelijk overwegen om uw cryptocurrencies in een wallet te bewaren.

Goede keuze, zo houdt uw voor een groot deel de beveiliging van uw investering in eigen hand.

Wallets voor cryptomunten

Een cryptocurrency wallet is strikt genomen niks meer dan een stukje software wat zorgt voor een veilige opslag van uw cryptocoins. Niet letterlijk, het bewaart de munten niet fysiek, enkel het eigendomsbewijs, de private key. Het functioneert dus als een digitale kluis. Deze key is immers uw toegang tot de cryptocoins die u bezit.

Top 3 Crypto Wallets

Crypto wallets zijn verkrijgbaar in verschillende vormen. We onderscheiden grofweg drie verschillende types:

  • Mobiele wallet
  • Software wallet
  • Hardware wallet

Mobiele wallet app

Zoals de naam het al zegt is dit een crypto wallet die u gebruikt op uw smartphone. Dat kan handig zijn als u bij voorkeur alles wat met uw crypto investeringen te maken heeft, vanaf uw smartphone wilt regelen. In de meeste gevallen wordt een Mobiele Wallet gebruikt als hot wallet. Dat laatste betekent niks anders dan een wallet die vaak wordt gebruikt.

Zie het letterlijk als digitale portemonnee waar u alles mee doet, bijvoorbeeld ook het betalen van een kopje koffie.

In sommige gevallen bestaat er van een mobiele wallet ook een variant die u kunt gebruiken op de desktop of laptop. In dat geval is de mobiele wallet een aardige toevoeging. Een goed voorbeeld van een mobiele wallet is de app die fabrikant Ledger aanbiedt. Deze is geschikt voor zowel Android- als iOS toestellen.

Verschil software en hardware wallet
Het grote verschil tussen een software- en hardware wallet heb ik u hieronder uitgelegd. Mocht u toch nog vragen hebben omtrent software-wallets en hardware-wallets, neem dan vrijblijvend contact met mij op.

Software Wallet

Naast de mobiele wallet is er ook een software wallet. Dit is niks anders dan een programma wat u download op uw pc of iMac en vervolgens installeert. Het zorgt ervoor dat u alle cryptocoins die u bezit via uw computer kunt beheren.

Een Software Wallet zorgt er dus voor dat u bij uw cryptocoins kunt en deze beheren via de blockchain waar ze zijn opgeslagen.

Met een software wallet maak u dus in feite verbinding met de Blockchain-netwerk. Dit gebeurt door het genereren van een Seed Phrase. Dit is een code van 24 woorden wat fungeert als een toegangscode. Deze seed phrase wordt opgeslagen op uw computer. In feite zorgt dat er wel voor dat het mogelijk iets minder veilig is. Uw computer kan immers crashen of beschadigd raken.

Beveilig uw crypto goed met mobiele, software of hardware wallets.

Hardware Wallet

De ultieme manier om uw cryptocurrencies veilig op te slaan, is door gebruik te maken van een Hardware Wallet. Met dit type wallet kun u net zoveel als met een gewone bankrekening. Zo kunt u niet alleen uw cryptocoins beheren, ook Cryptocurrency Betalingen Ontvangen en Verzenden.

Dit type wallet sluit u aan op de USB-poort van uw computer.

Een bekend voorbeeld van een hardware wallet is bijvoorbeeld de Ledger Nano S, of de uitgebreide versie in de vorm van de Nano X.

In tegenstelling tot een software wallet, wordt de toegang tot u cryptocoins vanuit de wallet geregeld.

Er wordt dus geen data op uw pc of laptop opgeslagen. Dit zorgt ervoor dat de hardware wallet de beste bescherming biedt.

Hardware wallets zijn daarnaast beveiligd met een pincode.

Plaats een reactie