MetaMask wallet Nederlandse handleiding

Om te kunnen handelen in de Ethereum Blockchain kan MetaMask worden gebruikt. Dat is een extensie voor de browsers Firefox, Brave en Chrome. Met MetaMask kun je handelen in alle digitale valuta met de ERC-20 architectuur. MetaMask laat gebruikers alle essentiële handelingen verrichten. Er kunnen Private Keys mee worden beheerd, transacties worden gedaan en tokens worden verstuurd en ontvangen. Deze extensief ondersteunt ook het leggen van veilige verbindingen met decentrale apps. Gewone gebruikers kunnen MetaMask dus gebruiken om er veilig mee te handelen. Ontwikkelaars gebruiken MetaMask om mee te helpen aan de ontwikkeling van decentrale apps, zonder dat complexe verificatieprocessen doorlopen hoeven te worden.

Vertrouwen is cruciaal

De openheid en transparantie in de omgeving van cryptocurrency heeft als gevolg dat veel ontwikkelaars werken met eigen codes en zelf ontwikkelde toepassingen. Die openheid heeft ook als gevolg, dat het lastig is om te achterhalen wie er wel en niet te vertrouwen zijn. Om de betrouwbaarheid en integriteit van MetaMask te kunnen garanderen worden er op diverse plaatsen HD-backups bewaard. Daarmee kan voortdurend worden vergeleken of er ongewenste wijzigingen zijn aangebracht in de code van de app.

Als je werkt met een online wallet in combinatie met apps als MetaMask moet je je bewust zijn van de risico’s die dat met zich meebrengt. De enige manier om die risico’s te elimineren, met name phishing, is een offline wallet. Maar ook dat is niet altijd handig. Daarom is het advies om bij het gebruik van MetaMask nooit meer dan één tabblad tegelijk te openen. Als je de wallet niet gebruikt kun je hem het beste vergrendelen. Blijf daarnaast altijd alert op reguliere phishing praktijken, waarbij wordt geprobeerd om jou je toegangsgegevens te ontfutselen.

Persoonlijke gegevens

Als er transacties door jou zijn gedaan op het Ethereum-netwerk zijn die openbaar toegankelijk. Als iemand jouw account kent, kan hij dus zien welke transacties je hebt gedaan. Deze transparantie is belangrijk voor het functioneren van het Ethereum-netwerk. Als je de MetaMask app gebruikt hebt je echter de keus of je portefeuille adres door de apps mag worden gedeeld. Als je daar toestemming voor geeft, zal je elke keer toestemming moeten geven als een website jouw account adres wil bekijken. Op deze manier kun je zelf dus de controle houden over degenen die toegang krijgen tot jouw gegevens.

Waarom is MetaMask aantrekkelijk om te gebruiken?

Aan het gebruik van MetaMask zijn een aantal voordelen verbonden. Die worden u op een rij gezet.

Gratis en wereldwijde ontwikkeling

Het fijne van de MetaMask app is dat deze wordt gedistribueerd op basis van de principes van open source. Dat zorgt voor de transparantie, die ook kenmerkend is voor het Ethereum-netwerk. Open source wil zeggen dat iedereen zelf de code van de app kan bekijken en – als hij dat wil – aanpassen. Door die openheid zal de app na verloop van tijd alleen maar beter van kwaliteit worden. Daar profiteert iedereen van. Een ander voordeel van open source is, dat de app gratis is te downloaden en installeren.

Dubbele beveiliging van je account

Het is bij MetaMask noodzakelijk om je account te beveiligen. Dat wordt gedaan met een opeenvolgende reeks van twaalf willekeurige woorden. Die is niet nodig als je bij MetaMask wilt inloggen, maar in noodgevallen, dus wanneer je de inlogcodes van de app bent vergeten. Het is super belangrijk dat je die reeks van twaalf woorden op verschillende briefjes opschrijft en ze op een aantal plaatsen opbergt, liefst niet online. Als je de inloggegevens van MetaMask kwijt bent geraakt en ook niet meer weet welke twaalf woorden er als beveiliging moeten worden ingevoerd, kun je definitief niet meer in de app komen. Dat betekent meestal ook, dat je geen toegang meer hebt tot je wallet.

Gemak bij het aankopen

MetaMask stelt je in staat om rechtstreeks vanuit de browser aankopen te doen in Ethereum. Het is niet eens nodig om actief een koppeling te maken met je wallet. Dat is mogelijk doordat je in MetaMask zelf een nieuwe wallet kunt aanmaken, maar je kunt ook een link leggen naar een bestaande wallet.

Opslag van persoonlijke sleutels

MetaMask maakt gebruik van de opslag van de persoonlijke sleutels van je wallet op het device waarmee je aan het werk bent. Dat is veiliger dan wanneer de sleutels worden opgeslagen op één van de servers van de app of op de exchange. Mocht die een keer worden gekraakt, dan kan iedereen met jouw sleutels bij het kapitaal in je wallet. MetaMask zorgt er door lokale opslag op jouw computer voor dat je meer controle hebt over de openbare en privé sleutels.

Eenvoudig te bedienen

Wat deze app echt prettig maakt om te gebruiken is de eenvoudige bediening. In tegenstelling tot sommige andere apps waarmee je op het Ethereum netwerk transacties kunt uitvoeren, is het met MetaMask voor iedereen mogelijk om actief te worden op het gebied van handelen in cryptovaluta.

MetaMask koppelen aan de wallet

Je kunt deze app gemakkelijk downloaden. Door de aanwijzingen te volgen zal de extensie automatisch worden toegevoegd aan je browser. Het eerste wat daarna moet worden gedaan is het koppelen van de wallet aan MetaMask. Dat wordt gedaan met behulp van je eigen API-sleutel. Het aanmaken van een nieuwe wallet kan ook. Dat kost maar een paar seconden tijd. Je moet hiervoor een wachtwoord aanmaken, dat weer wordt beveiligd met een willekeurige reeks van twaalf woorden. Die reeks moet je goed bewaren, liefst niet op de laptop of ergens online. Want als iemand daar de beschikking over heeft kan hij je hele wallet leeghalen.

MetaMask in de praktijk

Aan de bovenzijde van het welkomstscherm zijn de gegevens van jouw account te zien. Andere gebruikers van Ethereum kunnen die accountgegevens gebruiken om te bekijken welke transacties je hebt gedaan. Als je met Ethereum aan de slag wilt ga je in het menu aan de zijkant naar EtherScan. Vanaf dat punt heb je de keus uit diverse mogelijkheden.

Ether kopen

Ether kopen via MetaMask kan op twee manieren: via de Wyre service en door middel van een rechtstreekse storting met je API Private Key. Als je een storting doet, wordt die van je bestaande wallet in een nieuwe wallet van MetaMask gestort.

Ether verkopen

Tokens verkopen doe je door de unieke sleutel van de ontvanger op te geven. Dat kan ook met behulp van een QR-code. Een speciale optie binnen MetaMask is, dat je tokens kunt verplaatsen van je ene naar je andere eigen account. De transactiekosten hebben invloed op de snelheid waarmee een transactie wordt afgerond. Je hebt bij MetaMask de volledige vrijheid om hier een keus in te maken. Vanuit deze menuoptie is het ook mogelijk om de voortgang van de transactie te volgen.

Ether swappen

Een optie die sterk lijkt op Ether verlopen is het ruilen van ether met andere gebruikers. Ook dat is een mogelijkheid waarvoor je jouw en het adres van de andere gebruikers nodig hebt.

Hardware wallet

Een prettige optie van MetaMask is dat je de mogelijkheid hebt om gebruik te maken van een hardware wallet. Die sluit je aan op de laptop wanneer je hem nodig hebt. Het voordeel van een hardware wallet is, dat die kan worden losgekoppeld. Op die manier kan er nooit met behulp van phishing toegang tot de wallet worden verkregen.

Eindoordeel MetaMask wallet

Als onderdeel van het Ethereum-netwerk is MetaMask een belangrijke component om het netwerk gemakkelijker toegankelijk te maken voor een groot publiek. Om de app te kunnen gebruiken in je browser zijn geen ingewikkelde technische handelingen nodig. Wie MetaMask eenmaal heeft geïnstalleerd zal merken dat het kopen, verkopen en ruilen van cryptocurrency heel eenvoudig is geworden. Uiteraard moet je wel altijd de veiligheidsregels in acht blijven houden.

Plaats een reactie