TradingView handleiding

TradingView is een set online tools, die onmisbaar zijn bij het doen van analyses die helpen bij het nemen van beslissingen met betrekking tot de handel in cryptovaluta. Sterker nog, het zijn tools die nut hebben bij elke soort handel. Om TradingView goed te kunnen gebruiken moet je de tools eerst voor jezelf configureren. Als je dat niet doet begrijp je helemaal niets van wat er wordt gepresenteerd aan cijfers en grafieken. De tools die je kunt vinden bij TradingView zijn actueel en zeer divers. In deze blog wordt een aanzet gegeven waar je op moet letten als je ze wilt gebruiken voor de handel in cryptovaluta.

Kenmerken van TradingView

Dat TradingView een populaire set tools is blijkt wel uit het feit dat de site bestaat uit een community van meer dan 5 miljoen gebruikers. Het aanbod bestaat uit realtime handels koersen op vrijwel elk terrein en vanuit de hele wereld. De site is gemakkelijk toegankelijk doordat het aanbod is verdeeld in een aantal logische vakgebieden. Dat zijn: ideeën, markten, scripts, screeners, streams, makelaars, grafieken en meer. Voor de handel in cryptovaluta heb je niet al die opties nodig. TradingView is er in een Pro-versie en in een gratis versie. Die laatste is beperkt tot drie indicatoren.

Wat is crypto trading?

Wie eenmaal zijn eerste cryptovaluta in bezit heeft moet daarna beslissen wat hij daarmee gaat doen. Een optie is helemaal niets doen. Je hebt dan een stukje cryptocurrency in eigendom, dat wellicht meer waard wordt, maar misschien ook in waarde gaat dalen. Als je niets doet met je cryptovaluta weet je vrij zeker dat je daar in financieel opzicht niet veel wijzer van zal worden. Een ander optie is, dat je het gaat gebruiken als betaalmiddel. Dat kan bij steeds meer webshops. Maar ook dat is niet zo vreselijk spannend.

Het is misschien leuker om je bezig te houden met crypto trading. Dan koop en verkoop je cryptocurrency op strategische momenten, met als doel je kapitaal te laten groeien. Het is de kunst om de juiste momenten te vinden voor de aan- en verkoop van cryptovaluta. Aankopen doe je als de waarde laag is en verkopen op momenten waarop de koers enorm hoog is. Als je dat goed doet, kun je er heel rijk mee worden. Maar er is ook altijd het risico dat je heel veel kapitaal ziet verdampen. Om dat te voorkomen helpt het om technische analyses te doen. Dat is waar je voor bij TradingView moet zijn.

Wat is een technische analyse?

Een technische analyse is niets anders dan dat je naar historische koersen kijkt. Wie daar een goed oog voor heeft kan trends ontdekken en op basis daarvan voorspellingen doen over de koersontwikkelingen in de toekomst. Het is dus een beetje koffiedik kijken, maar dan voor veel geld. Dit is een effectieve methode. Crypto traders die gebruik maken van deze analyses presteren beter dan degenen die op gevoel handelen. Anderzijds kun je ook zonder technische analyse wel schatrijk worden. Maar met een technische analyse is de kans daarop groter. Een technische analyse doe je op basis van allerlei soorten informatie. Bij TradingView is die informatie al op een handige manier gecategoriseerd.

Het nut van TradingView

Op het gebied van technische analyse is TradingView een goudmijn, met name voor crypto trading. De tools bevatten veel historische koersdata, informatie, inzichten, voorspellingen, grafieken en video’s, die kunnen helpen om een strategie voor het crypto traden te bepalen. De onderdelen Ideeën, Markten en Grafieken zijn de meest waardevolle tools als je een strategie wilt bepalen voor crypto trading. Besef wel, dat het de nodige tijd kost om te leren hoe je zo’n strategie in elkaar zet. Het vraagt het nodige leeswerk, een open mind, en focus op een segment dat jou aanspreekt. De die waardevolste tools worden nu toegelicht.

TradingView Ideeën

In de sectie Ideeën van TradingView vind je een bonte verzameling aan informatie van deskundigen. Zij gaan diep in op de ontwikkelingen in hun vakgebied en proberen daar trends in aan te geven. Er worden voor allerlei niveaus specialisten aan het woord gelaten. Het komt regelmatig voor dat zij het niet met elkaar eens zijn. Het is dan aan jou om de elementen er uit te filteren die voor jou van belang zijn. De Ideeën zijn onderverdeeld in categorieën per marktsegment. Cryptovaluta is daar één van. Daar kun je bij TradingView dus maximaal gebruik van maken.

TradingView Markten

Zoals de titel van deze sectie al aangeeft wordt bij Markten bijgehouden wat de ontwikkelingen zijn op productniveau. Ook hier is gelukkig een voorselectie beschikbaar van cryptovaluta. Als je die opent kun je zien dat van meer dan 200 verschillende cryptocurrencies alle mogelijke statistische informatie is verzameld. Het is leuk om daar eens in te duiken, maar pas op dat je niet verdrinkt is de enorme hoeveelheid cijfertjes. Je krijgt pas echt goed inzicht met behulp van de volgende sectie van TradingView, de Grafieken.

TradingView Grafieken

De Ideeën en Markten zijn goed voor het vormen van een algemeen beeld waar het met de ontwikkelingen naartoe gaat, maar als je de Grafieken goed analyseert geven die een duidelijker beeld op productniveau. Naast grafieken met de ontwikkelingen van aandelenkoersen is er een zeer grote hoeveelheid koersen op het gebied van cryptocurrency te vinden. Het gaat niet alleen om huidige koersen van bijvoorbeeld de Litecoin, maar je kunt ook een groot aantal handels paren bekijken. Handig is dat je de koers van de cryptovaluta tegen de dollar, de euro, de roebel en nog veel meer standaarden kunt afzetten.

Instellingen van TradingView

Om op een comfortabele manier een technische analyse te kunnen doen moet je TradingView eerst op je gemak instellen op een manier die je zelf prettig vindt. Je zal zien dat de overdaad aan informatie dan ineens een stuk overzichtelijker wordt. Het eerste dat je kunt veranderen is de standaardkoers in te stellen op het bedrijf waarin je wilt gaan handelen. Voor de grafiekvorm kun je kiezen voor weergave als lijntje. Maar in de praktijk is ‘Candles’ handiger, omdat daarmee een beter inzicht in de minimale en maximale prijzen per tijdseenheid wordt gegeven.

Vervolgens is het goed om enkele minder belangrijke dingen beter in te stellen dan waarop ze standaard staan. Zoals de achtergrondkleuren en de kleuren van de gridlines. Als je vindt dat de grafieken met gridline te druk zijn kun je ze gewoon weglaten. Het is ook slim om de tools die je vaak gebruikt als favoriet te markeren. Er is ruimte voor maximaal zes favorieten. Waarschijnlijk zal je ‘Trend Line’ en ‘Price Range’ regelmatig gebruiken, maar de tijd zal dat leren. Er is in elk geval keus te over en je kunt de favorieten ook instellen als je wat meer ervaring hebt met TradingView.

TradingView gebruiken voor technische analyse

Nu de basisinstellingen voor TradingView zijn voltooid is het tijd om TradingView echt te gebruiken voor de analyse van de gegevens. Als je niet weet hoe dat moet is het aan te bevelen om je daar goed op in te lezen. Want alleen dan kun je TradingView op de juiste manier inzetten om trading indicatoren te gebruiken voor het beste inzicht. Op basis van deze indicatoren is een gefundeerde beslissing te nemen of je moet kopen of juist verkopen.

Zoals je in een notendop hebt kunnen zien is TradingView een tool waar je niet zonder kunt als je een serieuze crypto trader wilt worden. Wees ervan overtuigd dat de kansen er zeker liggen en zie de hoeveelheid crypto munten die je in je bezit hebt als instrumenten om geld te verdienen. Als je dat op de juiste manier doet op basis van de informatie die door TradingView wordt verstrekt, komt het grote geld vanzelf naar je toe.

Plaats een reactie