Rootstock: de oplossing voor bitcoin’s blockchain

Het zal geen wereldschokkend nieuws zijn om te stellen dat bitcoin nog altijd de belangrijkste cryptocoin is. Het is met recht de heilige graal en weinig coins zijn in staat om die positie effectief te bereiken. Dat ligt niet aan de marketcap en koers, maar aan het feit dat het hele systeem van cryptocurrencies et bitcoin is begonnen. Ondanks die sterke dominante positie zijn er meer cryptocoins die een beter ecosysteem vertegenwoordigen. Om de eigen positie te verbeteren is Rootstock bedacht. Het zou bitcoin moeten verbeteren door de implementatie van smart contracts op de blockchain van Bitcoin.

De meerwaarde van Rootstock voor bitcoin

Dat bitcoin de populairste cryptocoin is, betekent niet dat het zaligmakend is. Bepaalde functies zoals het werken met smart contracts ontbreken. Ook hier betekent stilstand een achteruitgang. Terwijl concurrent Ethereum goede sier maakt met de smart contract functionaliteit, is dat bij bitcoin niet het geval. Zo kunnen d’Apps wel ontwikkeld worden op de blockchain van Ethereum. Dat is een probleem voor bitcoin en dus is Rootstock in het leven geroepen. Het is een platform waardoor smart contracts nu ook op de bitcoin blockchain kunnen worden aangeboden.

Rootstock

Een wijziging op de blockchain zou normaliter leiden tot een hardfork, maar dit is nu achterwege gebleven. De oplossing die RSK gebruikt zorgt ervoor dat smart contract nu zonder een hardfork kunnen worden uitgevoerd. De veiligheid is hierbij gewaarborgd, net als de transactiesnelheden. Een ander voordeel van RSK is dat het een duidelijke meerwaarde geeft aan bitcoin.

Een van de voordelen van RSK is de toevoeging van een programmeerbaar netwerkprotocol. Ook voor miners heeft RSK voordelen. Zij beveiligen namelijk het RSK netwerk en hebben een direct voordeel bij het optimaal functioneren er van. RSK heeft zelfs geen tokens waardoor er geen conflicterende belangen ontstaan voor bitcoin.

RSK TRANSACTIESNELHEDEN EN UITVOERING

Dit feitelijke doelstelling van RSK is het leveren van een toegevoegde waarde aan de Bitcoin blockchain. Hierbij heeft de snelheid van de uitvoering van transacties de prioriteit. RSK zorgt daardoor voor schaalbaarheid en flexibiliteit, iets wat voorheen een belangrijk punt was. Dankzij Rootstock worden snelheden tot 100 transacties per seconden worden ondersteund, vergelijkbaar met het betalingsplatform Paypal.

VEILIGHEID

De schaalbaarheid van de Bitcoin blockchain is een belangrijk punt, maar dit geldt ook voor de veiligheid. Om dit te optimaliseren gebruikt RSK merge-mining. Dit komt in het kort neer op een proces waarbij een algoritme wordt gebruikt om twee verschillende cryptocoins te minen.

Plaats een reactie