Short of long gaan met cryptocurrency

Wat betekent long of short gaan? Op het moment dat je investeert in crypto heb je verschillende mogelijkheden wat betreft traden. Zo kun je ervoor kiezen om long of short te gaan. Wat betekent dit? Na het lezen van dit artikel over long en short gaan op crypto ben je ongetwijfeld heel wat wijzer!

Wat betekent long gaan?

Long gaan in crypto komt vaak voor. Het houdt in dat je een cryptomunt koopt met de verwachting dat deze in de toekomst zal gaan stijgen. Door op lange termijn winst te kunnen maken, kun je met meer zekerheid handelen. Long gaan een van de meest gangbare manieren om actief te zijn op de cryptomarkt Beleggers zeggen meestal dat ze “long gaan” of “long gaan” om aan te geven wat ze met een bepaald aandeel gaan doen.

Long en short gaan: een praktijkvoorbeeld

Laten we even een praktijkvoorbeeld gebruiken om het een en ander duidelijk te maken. Stel je eens voor dat je long gaat op 1000 aandelen van een bepaalde cryptomunt tegen 10 euro. De transactie kost in dat geval 10.000 euro. Wanneer je de aandelen aanbiedt tegen 10,20 euro ontvang je bij een gewenst resultaat 10.200 euro en netto een winst van 200 euro, minus compensatiekosten).

Hoe groot is de kans op winst?

Wanneer je long gaat, heb je kans op veel winst. Sterker nog: de prijs van sommige valuta’s kan onbeperkt stijgen. Stel je voor dat je 100 aandelen voor 1 euro krijgt. Die voorraad kan hoogstwaarschijnlijk oplopen tot 2, 5, 25, 50, 75, 100 euro of misschien nog veel meer.

Onthoud echter dat de cryptomarkt volatiel is en dat elke dag anders is. Je kunt ook geld verliezen. Investeren in crypto, maar de aandelenmarkt, brengt risico’s met zich mee. Over het algemeen geldt: hoe hoger het risico, hoe meer winst (maar ook verlies) je mogelijk maakt. Bij cryptocurrencies dien je wel rekening te houden met de marketcap. Dit is de huidige waarde van een cryptocurrency netwerk of munt. Je kunt het berekenen door het circulerende aanbod te vermenigvuldigen met de prijs van een individuele eenheid.

Wanneer ga je als trader short?

Natuurlijk kan het ook voorkomen dat je twijfels hebt over bepaalde cryptocurrencies op de lange termijn. Misschien verwacht je juist wel dat de koers van bepaalde munten zullen gaan dalen op korte termijn. In dat geval is het slim om short te gaan. Hierbij verwacht je dus dat de koers van een bepaalde cryptomunt op korte termijn zal dalen.

Short gaan: een praktijkvoorbeeld

Even weer tijd voor een praktijkvoorbeeld. De keerzijde van een koersstijging is natuurlijk een daling. Stel je voor dat je jouw 9,99 euro waard zijn. Dan ontvang je 9.900 op jouw handel van 10.000 euro. Een simpele rekensom wijst uit dat je 100 euro verliest, plus compensatiekosten. Het grootste verlies dat in dit geval mogelijk is, is dat het aandeel daalt tot 0 euro. Daardoor verlies je 1 euro per aandeel.

Nieuw fenomeen voor beginnende crypto traders

Shorten is voor veel nieuwe crypto traders een bijzonder fenomeen. Normaliter hopen we immers dat de prijs van een aandeel stijgt. Maar in dit geval werkt het dus andersom. Als trader hoop je dat de prijs flink gaat dalen, want daarmee verdien je geld.

Geld verdienen met short gaan

Door short te gaan kun je ook geld verdienen. Je leent hierbij als het ware coins waarvan je verwacht dat ze gaan dalen. Op het moment dat deze crypto verder zakt kun je hem verkopen en koop je dus de coin terug tegen de prijs waar hij op dat moment tegen staat. Doordat je de munt dus op een hogere prijs hebt verkocht en later op een lager prijs weer inkoopt, ontstaat er een verschil. Dit verschil staat bekend als de winst. Er zijn veel verschillende mogelijkheden van platforms waar je short kan gaan. Belangrijk is het om voor jezelf altijd een goede strategie te maken en je hier ook aan te houden.

Risico’s long en short gaan

Door short te gaan op de cryptomarkt kun je grote geldbedragen verdienen. Zeker op het moment dat een crypto prijs flink zakt kun je mooie winsten behalen. Wel kan het zijn dat de koers van een cryptomunt stijgt waardoor jij als shorter tegen een duurdere prijs je cryptomunten moet terugkopen en je dus een verlies maakt. Bedenk altijd goed wat jouw verwachtingen zijn en maak ook een goede strategie waar je je vervolgens echt aan houd.

Wat is een margin account?

Wil je short gaan met crypto? Dan moet je vaak wel een margin account hebben. Gelukkig zijn er genoeg plekken waar je dat kunt doen. Zo is het mogelijk om een margin account aan te maken bij ByBit. Ook bij het long gaan kun je in principe geld verdienen. Op de lange termijn gaan veel aandelen en digitale munten wel omhoog, maar niks is natuurlijk zeker. Het is en blijft erg lastig om te voorspellen of een cryptomunt op dit moment goed geprijsd is, misschien te duur, of dat het een eerlijke prijs is. Wederom is een goede strategie en een betrouwbare exchange en wallet essentieel. Daarmee bescherm je jouw cryptomunten tegen hackers en andere vormen van criminaliteit. Dit zijn enkele populaire crypto exchanges waar je long of short kunt gaan met crypto:

  • ByBit
  • Kucoin
  • Binance (uitgeschakeld, onduidelijk tot wanneer).

Maak nu een account bij de beste cryptocurrency exchange Nederland, Bitvavo en ontvang via deze unieke link 1000euro gratis handelstegoed.

Plaats een reactie