Wanneer je in crypto handelt of wilt gaan handelen, is het belangrijk dat je op de hoogte bent van verschillende termen. Zo kom je ongetwijfeld de term altseason tegen.
Maar wat betekent het nu eigenlijk? In dit artikel leggen we het je haarfijn uit.
Wat zijn altcoins?
Eerst iets over de betekenis van altcoins. Dit zijn munten die een alternatief zijn voor Bitcoin, die we natuurlijk allemaal kennen. Het verklaart meteen de naam altcoins: alternatieven. Door middel van verschillende private keys kunnen betalingen in altcoins gedaan worden en kunnen ze worden gestuurd van wallet a naar wallet b. Daarnaast kunnen ze eventueel naar een exchange worden gestuurd om ze uit te laten betalen.
Hoe zit het met altcoins en blockchains?
Veel altcoins worden in stand gehouden door een onderliggend blockchain netwerk. Tether is bijvoorbeeld gebouwd op Ethereum en andere blockchains.
Waarom zijn altcoins ontstaan?
Altcoins zijn ontstaan na de komst van Bitcoin in 2009 omdat ze andere fundamenten en opvattingen hebben dan Bitcoin. Daarnaast hebben ze vaak een veel lagere prijs waardoor het voor iedereen mogelijk is om in te stappen. Altcoins reageren vaak op prijsontwikkelingen van Bitcoin omdat het de meest bekende cryptomunten ter wereld is en leider van de cryptomarkt.
Wat was de allereerste altcoin?
In 2014 werd de eerste altcoin gemaakt, genaamd Namecoin. Deze werd gebaseerd op hetzelfde proof of work consensus als Bitcoin maar maakte het mogelijk om voor iedereen met weinig kennis hierin te investeren. Het doel van zo’n altcoin is om hem van nog betere fundamenten te voorzien dan Bitcoin.
Dit moet zorgen voor een flinke prijsstijging waardoor investeerders veel geld kunnen verdienen.
Wat zijn stablecoins?
Stablecoins zijn een bijzondere vorm van altcoins die we graag even willen benoemen. Ze zijn ontwikkeld om de volatiliteit van cryptocurrency op te vangen door hun waarde te koppelen aan een onderliggende index, grondstof of veiligheid en beveiliging. Tether is een voorbeeld van een stablecoin; Libra is een stablecoin die door Facebook wordt ontwikkeld.
Hoe herken je een altseason?
Een altseason kun je herkennen door te kijken naar de dominantie van Bitcoin op de markt. Dit houdt in welk percentage Bitcoin inneemt op de gehele crypto markt. Dit wordt ook wel de ‘Bitcoin dominantie’ genoemd. Op het moment dat deze dominantie laag is, zoals bijvoorbeeld in 2017 en 2018 met 40%, is er sprake van een altseason. Het betekent namelijk dat er veel wordt gehandeld in altcoins.
Welke altcoins moet je in de gaten houden?
Ethereum was in 2017 een van de grootste en meest populaire munten. Het maakte een stijging van maar liefst 13.400% door! Deze altcoins moet je nu en in de nabije toekomst zeker in de gaten houden:
- Ethereum: De op-een-na grootste cryptocurrency ter wereld. Het is daarmee de grootste ‘altcoin’. Ethereum is een gedecentraliseerd financieel platform en helpt zelfs andere altcoins bij hun lancering via ICO’s. Daarnaast kun je met de token Ether betalingen verrichten.
- Litecoin: De software van Litecoin lijkt veel op dat van Bitcoin, maar transacties vinden met deze altcoin veel sneller plaats.
- NEO: Heeft een netwerk dat ruimte biedt aan decentrale applicaties, d’Apps genoemd. Deze technologie moet veilige en snelle transacties via smart contracts mogelijk maken.
- Stellar: Wil banken, klanten en betaalsystemen veilig en snel aan elkaar linken. Transacties over de hele wereld moeten met XLM plaatsvinden binnen seconden.
- Dogecoin: Staat sinds het de aandacht heeft van beroemdheden zoals Elon Musk en Gene Simmons volop in de belangstelling. Deze altcoin maakte in 2021 een gigantische koersstijging door.
Dagelijks komen er veel nieuwe Altcoins bij, hou daarom alles goed bij via CoinMarketCap.
Wanneer is er sprake van een altseason?
Er is sprake van altcoin season op het moment dat 75% van de cryptocurrencies in de top 50 een betere prestatie leveren op de markt dan dat Bitcoin heeft gedaan de laatste 90 dagen. Zo zien we bijvoorbeeld verschillende periodes over tijd waarin dit is gebeurd. Kijk maar naar het einde van december van 2018 waarin de dominantie van Bitcoin zakte van 69% naar 37%. Deze periode staat tot op de dag van vandaag bekend als een van de grootste altcoins seizoenen ooit.
Waarom is een altcoin season de perfecte periode om te beginnen met crypto?
In maart 2018 zagen we dat de geschiedenis zich herhaalde. Zo was er destijds een daling van Bitcoin van 50 naar 38% en dat in een periode van meer dan 40 dagen. Ook toen was er sprake van een altcoin season. Een altcoin season is een perfecte periode om in te stappen in altcoins. Dit omdat we vaak zien in de geschiedenis dat de groei blijft doorgaan van deze altcoins en wanneer hier meer aandacht voor is meer mensen deze aanschaffen. Dit omdat er vaak ook sprake is van de FOMO wat inhoud dat mensen bang zijn bepaalde altcoins en hun grote stijgingen te missen. Hoe lang een altseason duurt is lastig te voorspellen. Wel kunnen we kijken naar geschiedenis en is het vaak een aantal maanden, tot soms zelfs een half jaar.
Wat zijn de voor- en nadelen van altcoins?
Altcoins brengen zowel voor- als nadelen met zich mee. Wees je daar goed van bewust voordat je een investering doet. Wij hebben de plus- en minunten voor je op een rij gezet.
Voordelen van altcoins
- Ze verbeteren de tekortkomingen van Bitcoin: Altcoins worden meestal ontwikkeld om minpunten van Bitcoin, zoals lange transactieverwerking en veel impact op het milieu, te verminderen.
- De drempel is lager om in te stappen: Sommige altcoins zijn slechts een paar cent waard, wat het voor sommige investeerders aantrekkelijk maakt om in te stappen.
- Ze zorgen voor concurrentie: Altcoins ontwikkelaars willen bepaalde regels waarmee Bitcoin functioneert aanpassen. In de afgelopen jaren zijn er steeds meer altcoins ontstaan, met meer concurrentie tussen ontwikkelaars als resultaat. Het positieve gevolg daarvan is dat er meer ruimte is voor innovatie.
- Lage kosten: Een van de voordelen van het gebruik van altcoins zijn de vrij lage transactiekosten die voor elke deal in rekening worden gebracht.
Nadelen van altcoins
- De waarde is zeer volatiel: Altcoins zijn nog geen tien jaar op de markt en dus nog erg jong. Hun waarde kan daardoor behoorlijk fluctueren.
- Er is een hoog potentieel voor rip-offs en fraude: Sommige altcoins worden helaas gebruikt voor fraude. Bepaalde projecten blijken bijvoorbeeld gebakken lucht.