Wat zijn Altcoins?

Als je wilt investeren in cryptocurrency, dan komt er een hoop informatie op je af wat betreft de soorten munten. Vrijwel iedereen is de bekend met Bitcoin. Toch is er een andere veel voorkomende term die naast Bitcoin wordt gebruikt, namelijk altcoins. Onder deze term vallen wel honderden andere munten. Wat is een altcoin precies? Welke soorten zijn er? Wat kun je er mee doen? En waar moet je op letten bij de aanschaf van altcoins? Al deze vragen en meer zullen in dit artikel beantwoord worden.

Goedkoop Altcoins kopen met iDeal?
Maak een account aan bij de beste cryptocurrency exchange Nederland Bitvavo en ontvang tijdelijk via deze link 1000euro gratis handelstegoed.

Hoe werken altcoins?

Het woord ‘altcoin’ is een combinatie van de woorden ‘alternative’ en ‘Bitcoin’. Het is een verzamelnaam die gebruikt wordt voor alle coins buiten Bitcoin. Op dit moment zijn er meer dan 5000 altcoins in omloop op de cryptomarkt. Ieder van deze heeft zijn eigen kenmerken. Altcoins opereren via een eigen blockchain. Dit houdt in dat ze gebruikt kunnen worden als betaalmiddel. Een blockchain is namelijk een nieuw soort digitale database, waarin transacties opgeslagen worden. Daarnaast zijn altcoins gedecentraliseerd. Dit betekent dat het besturingssysteem niet op één vaste plaats bestaat, maar verdeeld is onder alle deelnemers die de coins hebben. Dit maakt de coins lastig om te vernietigen.

Hoe wordt de koers van altcoins bepaald?
De koers van altcoins worden vaak beïnvloed door Bitcoin. Dit komt doordat Bitcoin de grootste cryptocurrency op de markt is. Meer dan vijftig procent van de waarde van alle cryptocurrency bestaat uit Bitcoin. De stijging of daling van de waarde van Bitcoin raakt dus ook de waarde van altcoins.

Welke altcoins zijn populair?

In 2014 verscheen de allereerste altcoin, namelijk de Namecoin (NMC). Altcoins verschijnen in een snel tempo en nog dagelijks betreden nieuwe alternatieve munten de markt. Wees voorzichtig met het investeren in een munt die zichzelf nog niet bewezen heeft. Ga daarom altijd na hoe de coin waarin jij wilt investeren het doet op de markt. Het is nooit met honderd procent zekerheid te voorspellen welke munt succesvol wordt en welke niet. Toch zijn er een aantal altcoins die het op dit moment goed doen. Ethereum (ETH) staat op de tweede plek, onder Bitcoin, als het gaat om cryptocurrency. Dit maakt deze coin de leider op de altcoin markt.

Wat is Ethereum?

Ethereum is een platform voor het creëren van decentrale applicaties via hun blockchain. Een andere bekende en populaire altcoin is Litecoin (LTC), ook wel beschreven als een snellere variant van Bitcoin. Daarnaast zijn er nog aantal andere populaire altcoins, namelijk Ripple (XRP), NEO en Bitcoin Cash (BCH). De cryptomarkt verandert snel, dus het kan zijn dat deze lijst nu al niet meer volledig klopt. Kijk daarom ook altijd naar de huidige koersen van altcoins. Deze altcoins moet je naar onze mening de komende jaren zeker in de gaten gaan houden:

Altcoins vs Bitcoin

Altcoins kunnen worden gezien als een verbetering van Bitcoin. Waar Bitcoin een bepaalde functie niet had zijn ontwikkelaars aan de slag gegaan en hebben zij een altcoin ontwikkeld die deze functies wel kan uitvoeren. Op basis van de functies van een bepaalde altcoin kun je als investeerder bepalen of de coin in de toekomstige markt past en in waarde zal gaan stijgen. Neem bijvoorbeeld de altcoin Cardano (ADA). De bedoeling is dat de blockchain van Cardano uiteindelijk gebruikt kan worden als een netwerk voor software en digitale apps, zoals het geval is bij Ethereum.

Waarom neemt de populariteit van altcoins toe?

Een belangrijke voor de toenemende interesse in altcoins is het feit dat ze goedkoper zijn dan Bitcoin. Bitcoin heeft namelijk een marktwaarde van meer dan één biljoen euro. Hoewel je een gedeelte van een Bitcoin kunt hopen blijft het een flinke investering. Doordat altcoins goedkoper zijn, is de potentiële winst groter en het geld wat je in eerste instantie moet investeren veel lager. Dit maakt altcoins voor veel investeerders een stuk interessanter.

Deze altcoins kosten weinig, maar hebben naar ons idee veel potentie voor de komende jaren:

  • Basic Attention Token (BAT)
  • Chia (XCH)
  • Chainlink (LINK)
  • Holo (HOT)
  • VeChain (VET)
  • Zilliqa (ZIL)

Hoe investeer je in altcoins?

Wil je graag in een of meerdere altcoins investeren? Dan heb je een account nodig bij een online broker of een altcoin exchange. Een broker of exchange kan je zien als een online beurs waar gehandeld kan worden in cryptocurrency. Bij de keuze voor een broker is het goed om te kijken hoe deze website de altcoins aanbiedt en wat het aanbod is. De meest bekende exchange van Nederland is Bitvavo, daar waar Binance wereldwijd de meest populaire exchange is.

Wees je bewust van de risico’s

Zoals bij elke belegging is het investeren in altcoins risicovol. Dit komt onder andere doordat het lastig is om in te schatten hoeveel een altcoin echt waard is. Het beste kun je in de lijst van de altcoins, op bijvoorbeeld Coinmarketcap, kijken en onderzoek doen naar de munten. Elke munt heeft een eigen website met uitleg over deze specifieke altcoin. Daarnaast kun je op technische wijze kijken naar de koersen van de altcoins. Kijk niet alleen naar de koers in euro’s maar ook naar de koers in vergelijking met die van Bitcoin. Daarnaast is het slim om niet alles op één munt in te zetten. Door je investering te verspreiden over meerdere coins heb je een goede balans tussen winst en verlies. Het blijft risicovol, maar de kans op winst is zo wel groter.

Wat is een altseason?

Er wordt in de cryptowereld vaak gesproken van een altseason. Dit is een tijd waarin de waarde van Bitcoin daalt en die van de altcoins omhoog gaat. De meest duidelijke manier om een altseason te herkennen is door te kijken naar Bitcoin-dominantie. Dit is het aandeel van Bitcoin op de gehele cryptomarkt. Vanaf de Coronaperiode (maart tot september 2020) was er te spreken van een altseason. In deze maanden steeg de waarde van altcoins aanzienlijk. Het beste is om je coins te kopen voor zo’n altseason begint. Op die manier kun je de meeste winst maken. Een altseason ontstaat meestal uit het niets, maar het is belangrijk om Bitcoin-dominantie in de gaten om te zien of er een altseason op komst is. We wensen jou veel succes met je investering in altcoins!

Plaats een reactie