Al jaren wordt beloofd dat het de nieuwe vorm van betalen zal worden: Bitcoin. Na het rampjaar 2018 toont deze digitale valuta nu weer tekenen van herstel. Er is nog altijd potentie, maar of Bitcoin de hype waar gaat maken zal nog altijd moeten blijken. Toch zijn er tekenen dat het nog goed kan komen met deze digitale valuta en cryptocurrency in zijn algemeen. Maar wat is Bitcoin nu eigenlijk exact? Hieronder kun je meer lezen over Bitcoins, wat je er mee kan, hoe de toekomst er mogelijk uitziet en hoe je Bitcoins kunt bewaren. Na het lezen van deze tekst weet je alles wat je moet weten over Bitcoins.
Meer info over Bitcoins
Bitcoin is een digitale valuta, wat ook wel cryptocurrency genoemd wordt. Bitcoin was de eerste van zijn soort, een ware revolutie. Er zijn twee redenen waarom Bitcoin ontworpen werd. Ten eerste voeren we steeds meer transacties online uit. Wat kopen we inmiddels niet via webshops zoals Bol.com of CoolBlue? Je hoeft niet meer de deur uit en je doet het eenvoudig en snel vanuit je luie stoel. Daarnaast was er de economische crash in 2008, welke vele banken deed opvallen. Hierdoor groeide het wantrouwen jegens banken in het algemeen. Hierdoor werd gezocht naar een gedecentraliseerde valuta. Bitcoin voldeed aan beide voorwaarden.
Bitcoin is dus een digitale manier van betalen die gedecentraliseerd is. Er komt dus geen bank of tussenpersoon aan te pas, de transactie gaat van persoon tot persoon. Dit wordt ook wel peer to peer genoemd. Via diverse leveranciers is het mogelijk om Bitcoins aan te schaffen. Waar je ook deze cryptovaluta aanschaft, de kans is groot dat deze gebruik maakt van Blockchain. Bij Bitcoins is dit in ieder geval wel het geval.
Bij deze technologie ontstaat een chronologische keten van data die met Bitcoin transacties te maken heeft. Deze data over de transacties kan niet achteraf aangepast worden en kan daarnaast door iedereen bekeken worden. Iedere 10 minuten wordt het blok afgesloten, waarna een nieuw blok hierop sluitend ontstaat. De blockchain is dan ook te zien als een gedecentraliseerde en veilige database die niet te manipuleren valt. Elke transactie kan door tienduizenden computers ter wereld gecheckt worden, zodat fraude vrijwel onmogelijk is. Hierdoor is ook het geheel vellen van een netwerk zo goed als onmogelijk, omdat een kopie van het netwerk op zovele computers terug te vinden is.
Wat kun je met Bitcoin en hoe verkrijg je het?
Allemaal leuk en aardig, maar hoe kom je eigenlijk aan Bitcoin? Je hebt hiervoor meerdere mogelijkheden. Ten eerste is Bitcoin in het beginsel natuurlijk een manier om digitaal te betalen. Je kunt dus, mocht je online iets te kopen zetten, er voor kiezen om betaald te worden aan de hand van deze cryptocurrency. En je hoeft het niet alleen te ontvangen: er zijn inmiddels meerdere plaatsen waar je gewoon aan de hand van Bitcoin kunt afrekenen. In sommige gevallen is het zelfs mogelijk om het wisselgeld dat je terugkrijgt in Bitcoin te laten betalen. Dit is nog een manier om deze cryptovaluta te verkrijgen.
Maar je kunt ook gewoon Bitcoins kopen op verschillende exchanges. Door de gedecentraliseerde wijze waarop Bitcoins te koop zijn, is het mogelijk om gewoon van persoon tot persoon afspraken te maken. Hierdoor ontstaat echter wel een volatiele koers. Je kunt dus de ene keer veel en de andere keer weinig moeten betalen voor de coins. Tot slot is ook het minen van coins een mogelijkheid. Wanneer een transactie valide is en toegevoegd is aan de Blockchain, kan deze gemined worden. Hierbij lost een computer een wiskundige som op. Als deze is opgelost, mag je jouw blok aan de chain toevoegen en ontvang je 12,5 Bitcoins die je verdeeld met alle andere miners. Tel uit je winst!
Hoe bewaar je Bitcoin?
Omdat je te maken hebt met digitale valuta, ben je waarschijnlijk al snel geneigd om te denken dat je jouw vergaarde Bitcoins wel eventjes op je computer kunt opslaan. Dit is natuurlijk mogelijk, maar de meest veilige manier om cryptocurrency in zijn algemeen op te slaan is het niet. Je hoeft maar eenmaal gehackt te worden om al jouw digitale valuta in één klap kwijt te zijn. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Daarom bewaar je jouw Bitcoins het veiligst in een zogenaamde wallet.
Net zoals je jouw eigen pinpas en contant geld in een fysieke portemonnee bewaart, kun je Bitcoins tevens bewaren in een digitale portemonnee. Deze worden wallets genoemd. Deze stellen je in staat om Bitcoins te bewaren, te ontvangen en te verzenden. In sommige opzichten is het vergelijkbaar met online bankieren, waar cryptocurrency natuurlijk een decentrale manier van betalen is. Maar ook deze vorm van valuta moet je ergens opslaan waar het veilig opgeborgen is. Immers is er menig kwaadwillende die zonder scrupules jouw computer hackt om je Bitcoins te vergaren.
Als het gaat om Bitcoin wallets, heb je de keuze uit meerdere soorten. Ten eerste is er de mobile wallet, waarbij jouw cryptocurrency op je smartphone wordt opgeslagen middels een app. Zo heb je jouw Bitcoins altijd bij de hand, en bovendien zijn de apps gratis. Daarnaast kun je kiezen voor een software wallet, aan de hand waarvan je cryptovaluta opslaat en beheert op je computer of laptop. Voor deze beide varianten geldt dat de veiligheid lager ligt in vergelijking met de laatste soort Bitcoin wallet: de hardware wallet. Deze is voor de meer gevorderden op het gebied van Bitcoins en biedt de meeste veiligheid. Echter dien je voor een hardware wallet wel een aanschafprijs af te rekenen.
Hoe ziet de toekomst van Bitcoin er uit?
2018 was met recht te bestempelen als een rampjaar voor deze digitale valuta. De koersen veerden op en neer, er werden veel eigenaren gehackt en het algehele imago van deze cryptomunten was slecht. In 2019 lijkt Bitcoin weer wat op te krabbelen. Ontwikkelingen zoals stablecoin stabiliseren de koers van de munt. Digitale wallets beschermen je online currency. En meer en meer grote bedrijven tonen interesse in Bitcoin. Het lijkt dus wel goed te komen met de Bitcoin.
Bitcoin is een digitale valuta die direct kan worden verhandeld en verkocht over de hele wereld. Bitcoin bedenker Satoshi Nakamoto, overigens een synoniem, creëerde in 2009 een digitaal betaalsysteem dat decentraal is. Dit houdt in dat transacties plaatsvinden zonder betrokkenheid van derde partijen, zoals de overheid, banken en financiële instellingen. Hoe werkt Bitcoin precies en hoe koop en verkoop je het? Lees snel verder voor het antwoord!
Wat is Bitcoin?
Bitcoin is een zogeheten peer-to-peer valuta. Dit betekent dat een transactie van deze munt plaatsvindt zonder een centraal netwerk. De uitwisseling vindt rechtstreeks plaats tussen twee gebruikers. Bitcoin transacties vinden plaats op een openbaar grootboek genaamd de blockchain. Andere gebruikers van dit netwerk controleren en verifiëren de transactie.
De explosieve groei van Bitcoin
Sinds de publieke release in 2009 is de waarde van Bitcoin explosief gestegen. Al moeten we er wel bij zeggen dat de waarde op sommige momenten ook flink gekelderd is. Cryptocurrencies zijn relatief nieuw en daardoor erg volatiel. Toch is de opmars van Bitcoin zeer indrukwekkend. Een paar jaar geleden kon je nog een Bitcoin kopen voor 150 dollar per stuk. Had je dat toen maar gedaan, want op 1 maart 2021 was één Bitcoin al bijna 50.000 dollar waard. Omdat er maximaal 21 miljoen Bitcoin worden gemined ontstaat er steeds meer schaarste. Ook het feit dat steeds meer zakelijke investeerders interesse hebben in Bitcoin draagt bij aan de populariteit van deze cryptomunt.
Wat zijn de voordelen van Bitcoin?
Bitcoin is een fenomeen. Wie had in 2009 ooit gedacht dat het de financiële wereld zo op zijn kop zou zetten? Deze cryptomunt is niet voor niets populair. Het biedt gebruikers namelijk allerlei voordelen, die we even voor jou op een rijtje hebben gezet:
Voordeel 1: Het is openbaar
Alle Bitcoin-transacties worden opgenomen in een openbaar boek dat voor iedereen toegankelijk is: de blockchain. Dit maakt het doen van transacties snel en veilig.
Voordeel 2: Het is autonoom
Een van de belangrijkste pluspunten van Bitcoin, en voor cryptocurrencies in het algemeen, is autonomie. Gebruikers kunnen zelf bepalen hoe ze hun geld uitgeven zonder dat ze een tussenpersoon zoals een bank, financiële instelling of de overheid hoeven te raadplegen.
Voordeel 3: Het is anoniem
In tegenstelling tot aankopen met traditionele valuta zijn Bitcoin transacties niet gekoppeld aan hun oorspronkelijke locatie. Daardoor kunnen ze niet gemakkelijk worden geïdentificeerd, tenzij de gebruiker de Bitcoin transactie vrijwillig plaatst. Dit betekent niet dat Bitcoin transacties volledig onbekend of niet-detecteerbaar zijn. Desondanks is het anoniemer dan traditionele betaalmethoden.
Voordeel 4: Iedereen mag deelnemen aan het Bitcoin betaalsysteem
Het Bitcoin betaalsysteem is toegankelijk voor iedereen. Dit betekent dat gebruikers geld kunnen verzenden naar en ontvangen van en naar iedereen op het internet zonder de goedkeuring van een autoriteit.
Voordeel 5: De transactiekosten liggen lager
Bitcoin proberen de traditionele bankregels zoveel mogelijk te vermijden. Oftewel: geen bemoeienis en controle van derde partijen en snelle en anonieme transacties. Daardoor liggen de transactiekosten voor internationale betalingen laag. Standaard overboekingen en buitenlandse aankopen kosten doorgaans vrij veel geld. Aangezien Bitcoin transacties geen bemoeienis van banken hebben, liggen de transactiekosten erg laag. De meeste mensen vinden dit een zeer groot voordeel van crypto.
Voordeel 6: Je kunt er mobiele betalingen mee doen
Net als de meeste online betalingssystemen kunnen Bitcoin gebruikers hun rekeningen en aankopen betalen waar ze maar willen. Ze hoeven niet eens naar een bank of winkel om ee aankoop te doen. In tegenstelling tot online betalingen die worden gedaan met bankrekeningen en creditcards, zijn er namelijk geen persoonlijke gegevens vereist om de transactie te voltooien.
Voordeel 7: Je kunt er overal ter wereld betalingen mee verrichten
Omdat gebruikers bitcoins kunnen verzenden en ontvangen met alleen een smartphone of computer, is Bitcoin toegankelijk zonder dat je traditionele banksystemen, creditcards en andere betaalmethoden nodig hebt. In principe heb je alleen een internetverbinding nodig. Dit is een groot voordeel voor mensen in landen die niet of nauwelijks toegang hebben tot een bankrekening.
Waar kun je Bitcoin kopen?
Tegenwoordig zijn er allerlei plekken waar je Bitcoin kan kopen. Bij een broker is het mogelijk om Bitcoin te kopen of verkopen, terwijl er bij een exchange ook in kunt handelen. De goedkoopste Nederlandse exchange is Bitvavo (betaal over je eerste 1000 euro geen transactiekosten). Sinds de oprichting van deze broker én exchange in 2017 is het uitgegroeid tot een zeer populaire aanbieder van tientallen cryptocurrencies. Internationaal gezien zijn Coinbase en Binance zeer populaire exchanges om Bitcoin aan te schaffen.
Een overzicht van bekende aanbieders van cryptomunten zoals Bitcoin:
- Bitvavo: Goedkoopste Nederlandse crypto exchange en broker.
- Binance: Een van de grootste, meest populaire en betrouwbare crypto exchanges ter wereld.
- Bitcoin Meester: Grote Nederlandse broker.