Bitcoin is nog altijd de meest bekende vorm van cryptocurrency. Zelfs digibeten hebben wel eens gehoord van deze cryptovaluta. Het is dan ook de allereerste vorm van cryptovaluta die er ooit was. Dit peer-to-peer betaalsysteem moet zonder centrale instantie kunnen functioneren. Geen bank meer nodig, kortom. Naast dat velen de banken minder vertrouwen na de crisis van 2008, is het tevens zo dat de online betalingen die we doen flink gestegen zijn. Immers kunnen we bijna alles tegenwoordig online bestellen, simpel en snel vanuit je luie stoel. Door deze twee factoren ontstond er een behoefte aan een nieuwe, digitale, gedecentraliseerde vorm van valuta. Bitcoin bleek aan deze behoefte te voldoen.
Bitcoin heeft zo zijn ups en downs. Alhoewel Bitcoin de meest bekende vorm van cryptocurrency is, is het nog steeds niet zo dat cryptovaluta echt mainstream is. Maar hier lijkt verandering in te komen. Er worden platformen ontwikkeld om het betalen met bitcoins zo makkelijk mogelijk te maken en bij steeds meer webshops is het mogelijk om met cryptovaluta te betalen. Daarnaast zijn er innovaties zoals de stablecoin om er voor te zorgen dat de koersen van cryptocurrency minder hevig schommelen. Het zou dus zomaar kunnen dat betalen met Bitcoin binnen een aantal jaren normaal is. En daar moet je natuurlijk wel goed op voorbereid zijn.
Als je in Nederland woont, betaal je aan de hand van de euro. Het is mogelijk om aan de hand van je pinpas te betalen, maar ook contact betalen behoort nog altijd tot de mogelijkheden. Het is waarschijnlijk dat je zowel je pinpas als je contant geld bewaart in een portemonnee. Nu denk je waarschijnlijk: wat heeft dit met Bitcoin te maken? Echter kun je Bitcoins en andere vormen van cryptocurrency tevens in een digitale portemonnee bewaren. Deze digitale wallets verkleinen de kans dat je digitale valuta gestolen wordt. Het is een veilige manier van je cryptovaluta bewaren. En waar een portemonnee compleet gevuld kan raken, is de inhoud van een Bitcoin wallet veelal oneindig. Hieronder kun je meer lezen over Bitcoin wallets en waarom je voor deze digitale portemonnees kunt kiezen.
Wat is een Bitcoin wallet precies?
Net zoals je een gewone portemonnee hebt voor al jouw contant geld en pasjes, is er dus ook een digitale portemonnee waarin je jouw cryptocurrency kan bewaren. Niet iedereen kiest er voor om cryptovaluta te bewaren in een wallet, maar over het algemeen wordt het wel aangeraden. Je kunt je cryptocurrency zoals Bitcoin immers wel opslaan op je computer, maar je loopt wel het risico dat je Bitcoins tijdens een hack gestolen kunnen worden. Je zult de eerste noch de laatste zijn wie dit overkomt. Een Bitcoin wallet kun je zien als een online bankrekening aan de hand waarvan je cryptocurrency kunt ontvangen, verzenden en bewaren.
Deze wallet dien je te downloaden op je pc, tablet of laptop. Via deze digitale portemonnee kun je contact maken met de blockchain, zodat je snel en eenvoudig kunt zien hoeveel cryptocurrency er in je wallet te vinden is. Tevens is het mogelijk om je currency in een laag buiten de blockchain te bewaren, wat kan bij een HD wallet zoals de Ledger Nano S. Door deze wallet ben je, door het gebrek aan een centrale instantie, in feite je eigen bank. Je gekochte Bitcoins transfereer je naar jouw wallet, waar je er altijd bij kunt. Het lijkt in vele opzichten op een platform voor online betalingen zoals bijvoorbeeld iDeal. Hierbij heb je de keuze uit verschillende soorten Bitcoin wallets.
Welke Bitcoin wallets kan ik kiezen?
Hieronder worden een aantal van de verschillende Bitcoin wallets voor je op een rijtje gezet. Velen verschillen qua mogelijkheden en functionaliteiten. Bekijk daarom goed wat jij precies nodig hebt voor jouw cryptocurrency. Ten eerste is het mogelijk om te kiezen voor een mobile wallet. Zoals de naam al aangeeft, is dit een digitale portemonnee voor jouw cryptocurrency die je kunt beheren middels je eigen smartphone. Apps hiervoor zijn gratis te downloaden. Bovendien heb je op deze manier altijd jouw cryptocurrency bij de hand. Mochten Bitcoins en dergelijken een geaccepteerde vorm van betalen worden in de toekomst, is het net als het bij je dragen van je pinpas of contant geld. Grootste nadeel aan mobile wallets is het feit dat de veiligheid net iets slechter is in vergelijking met andere soorten Bitcoin wallets.
Naast de mobiele Bitcoin wallets kun je kiezen voor een software wallet. Hierbij beheer je jouw cryptocurrency aan de hand van je eigen computer of laptop. Ook hiervoor zijn online een hoop gratis cryptovaluta wallets te vinden. Zowel de beginneling op het gebied van cryptocurrency als de gevorderde gebruiker kan gebruik maken van deze wallet. Hiervoor geldt tevens als nadeel dat de veiligheid net wat lager ligt in vergelijking met de laatste soort Bitcoin wallet.
Tot slot kun je kiezen voor een hardware wallet. Dit is de meest veilige manier van het beheren en bewaren van je cryptocurrency. Echter ligt de instapdrempel net iets hoger in vergelijking met de andere wallets. Het wordt daarom aangeraden om alleen van dit type wallet gebruik te maken wanneer je al over ervaring beschikt op het gebied van cryptocurrency. Dit is de meest veilige manier om onder meer Bitcoins te bewaren, maar je zult wel de aanschafprijs moeten betalen.
Twee voorbeelden van cryptocurrency wallets
Twee van de beste Bitcoin wallets van dit moment zijn wat ons betreft de Ledger Nano S en de Blue Wallet. Laten we met deze laatste beginnen. De Blue wallet is een off-chain toepassing, waarbij er geen link wordt gemaakt met je currency middels blockchain maar door een laag hierom heen. Hierbij maak je verbinding met het Lightning Network. Deze toepassing is nog in ontwikkeling maar interessant voor de toekomst.
Daarnaast heb je de Ledger Nano S. Als je er echt zeker van wilt zijn dat al jouw cryptocurrency veilig bewaard wordt, is dit de hardware wallet voor jou. Het kost een beetje, maar dan heb je ook wat. Naast Bitcoin kun je hier allerlei andere vormen van cryptocurrency in opslaan.