Zuid-Korea stapt over op een ID-systeem dankzij blockchain

Dat de blockchaintechnologie talloze toepassingen kent, is ondertussen wel bekend. Zelfs bekende website systemen als WordPress kennen toepassingsmogelijkheden voor de blockchaintechnologie. In Zuid-Korea gaat men alvast een stap verder met de integratie van de blockchain in het dagelijks leven. De Korea Internet & Security Agency, kortweg KISA, gaat vanaf oktober gebruik maken van een blockchain-aangedreven werknemers-ID-systeem. Het geheel wordt bijzonder slim geïmplementeerd via een smartphone-app.

KISA coin & de blockchain

Volgens persbureau Yonhap zal KISA ook tokens uitgeven. Deze “KISA Coin” kan gebruikt worden om werknemers extra te belonen waardoor ze eenvoudige zaken als snacks, dranken en zelfs kantoorbenodigdheden kunnen kopen. Momenteel loopt er een pilot en zal het gehele systeem vanaf oktober volledige operationeel zijn.

Werknemers-ID-systeem

Met het nieuwe werknemers-ID-systeem kunnen KISA-werknemers met behulp van de ‘near field-communication’ technologie (NFC)toegang krijgen tot hun werkplek. De werknemer scant hierbij een QR-code waarop het systeem toegang verleent of juist de toegang ontzegt. Alle handeling via dit systeem worden in een beveiligde database bewaard.

Het nieuwe systeem beperkt zich niet tot ID-authenticatie. Het zal ook gebruikt kunnen worden om de werknemer toegang te verschaffen tot andere vertrekken zoals het bedrijfsrestaurant of voor het lenen van literatuur uit de bibliotheek.

blockchain

Corona als inspiratiebron

Alhoewel het systeem mogelijk gelijkenissen vertoont met een futuristisch beeld van de toekomst waarin alles en iedereen wordt gevolgd, is dit niet de achterliggende gedachte. Het doel is namelijk niet zozeer het opvolgen van de activiteiten van de medewerkers. Ook het minimaliseren van de contactmomenten van de medewerkers is een motivatie. Met name tijdens de corona pandemie is het noodzakelijk om te werken aan contactloze oplossingen. Het systeem is daar dus het directe antwoord op.

Eind 2020 is het systeem volledig operationeel

Diverse media in Zuid-Korea melden ook dat KISA van plan is om het blockchain-aangedreven werknemers-ID-systeem eerst in het Naju-hoofdkantoor te introduceren in oktober. Als dat succesvol verloopt zal het tegen het einde van het jaar in de kantoren in Seoul en Pangyo worden geïnstalleerd.

Kim Seok-hwan, president van de Korea Internet & Security Agency, gaf alvast zijn visie op het nieuwe systeem: “Ik hoop dat de introductie van DID mobiele werknemers-ID in een openbare instelling niet alleen het gemak en de veiligheid van werknemers zal verbeteren. Het zal in mijn visie namelijk ook dienen als referentiepunt voor andere toepassingen. Denk hierbij aan diensten die zich bezig houden met identiteitsauthenticatie op lokaal en regionaal niveau.”

Azië is vooruitstrevend met blockchain toepassingen

Ook op een ander gebied is Zuid-Korea bezig om de voordelen van de blockchaintechnologie te ontdekken. Zo bestaan er plannen om de technologie in te zetten voor educatieve doeleinden. Hiervoor is inmiddels een bedrag van 6 miljoen dollar gereserveerd. Dat de blockchaintechnologie vooral in Azië massaal wordt omarmd, blijkt ook uit het gegeven dat ruim een miljoen Zuid-Koreanen afstand hebben gedaan van hun fysieke rijbewijs ten gunste van een blockchain-aangedreven digitaal alternatief dat wordt gebruikt in combinatie met de PASS-smartphone-app.

Plaats een reactie