Coin Burn bij Cryptocurrency: Uitleg, Voorbeelden en Voordelen

coin burnLoop je al wat langer mee in het wereldje van de cryptocurrencies en Altcoins, dan is de term ‘coin burn’ vast wel eens langs gekomen. Grote kans dat je vermoed dat dit het verbranden van coins betreft, maar als dat zo is, waarom zou iemand er voor kiezen om coins of tokens te verbranden? De realiteit is eigenlijk dan een coin burn niet alleen verstandig is, maar ook functioneel. Je kunt er namelijk prima van profiteren.

Waarom een Coin Burn?

Als we het over een coin burn hebben, dan refereert dit altijd aan cryptocurrencies. Het is in feite niks meer dan het niet-verhandelbaar maken van bestaande coins. Die worden dus niet letterlijk in brand gestoken, maar in feite op een speciale manier ontoegankelijk gemaakt.

Dit gebeurt door de coins die verbrand moeten worden naar een publiek wallet adres te sturen. Van dit adres zijn de private keys niet bekend en dus kan niemand ermee aan de haal gaan.

Een coin betekent dus niet dat de betreffende coins worden vernietigd, maar dat deze niet meer verhandelbaar zijn. Ze worden daardoor uit de roulatie genomen.

Alhoewel het wellicht vreemd overkomt om een coin burn te gebruiken, toch kunnen er een aantal goede redenen zijn om dit te doen:

  • Niet-verkochte tokens van een ICO kun je zo vernietigen
  • De wens om nieuwe tokens aan te maken
  • Het belonen van houders van de tokens of coins
  • Door de coin burn stijgt de waarde van de overgebleven coins

Binance Coin Burn

De Binance Exchange, de Grootste Cryptocurrency Exchange van de Wereld heeft ook een eigen Coin en dat is de Binance Coin (BNB). Dit cryptocurrency bedrijf doet ook aan ‘Coin Burn’.

Lees in de Binance Academy ‘Wat is Coin Burn‘ alles over Coin Burning van BNB coins.

Coin Burning bij niet verkochte ICO Tokens of Coins

Kenmerkend voor een ICO is de vastgestelde hoeveelheid coins. Zo kan er van te voren worden bepaald dat er maximaal 1 miljoen coins in omloop kunnen zijn.

Niet zelden zal het zo zijn dat een ICO lang niet zo succesvol is als men had gehoopt. In een dergelijk geval kan men ervoor kiezen om door middel van een coin burn het aantal coins te verminderen. Dit doet men overigens ook om de belangen van de investeerders te beschermen.

Worden niet alle cryptocoins van een ICO verkocht, dan zou het resterende aantal coins in handen komen van de Cryptocurrency Ontwikkelaars. Dit is een ongewenste ontwikkeling omdat het gelijk zou staan aan het krijgen van geld zonder tegenprestatie.

Van een voorgenomen token burn kun je overigens ook prima profiteren. Als je merkt dat er van een bepaalde ICO na verloop van tijd nog steeds coins beschikbaar zijn, dan kun je er van uitgaan dat deze niet meer verkocht worden, maar worden vernietigd.

Dit is dan vaal een ideale manier om in te stappen. De overgebleven coins zullen door het afnemende aanbod immers in prijs stijgen.

Coin burn uitleg video

Om u nog meer te laten begrijpen Wat een Coin Burn is? Kunt u de onderstaande video-tutorial bekijken over het digitaal verbranden van coins.

Nieuwe Tokens

Een token burn kan ook ingezet worden voorafgaand aan de lancering van een nieuwe cryptocurrency. In dat geval hebben we het over een Proof of Burn genoemd.

Dat is bijvoorbeeld het geval bij de lancering van een cryptocoin waarbij het equivalent van BTC wordt ‘ge-burned’.

Beloning voor houders van Tokens

Het burnen van coins kan ook een praktische reden hebben, bijvoorbeeld als het noodzakelijk is om daardoor aan bepaalde wetgeving te voldoen. Zo is het in de Verenigde Staten lastig om Cryptocurrency Dividend uit te keren op basis van Assets zoals cryptocurrency.

Om de bovenstaande belemmering te omzeilen, kan er gekozen worden voor een coin burn of coin-burning. Zoals eerder gezegd, zorgt een coin burn van een bestaande munt voor waard verhoging doordat het aanbod wijzigt.

Er wordt dus als het ware schaarste veroorzaakt waardoor de waarde toeneemt. Op die manier wordt het mislopen van dividend gecompenseerd.

Plaats een reactie