Cryptocurrency populair en divers

Cryptocurrency heeft de laatste jaren een grote opmars gemaakt, zeker door de komst van de Bitcoin (BTC). Crypto bestaat echter uit meer dan alleen de Bitcoin en daarom is het goed om je in de verschillende varianten en mogelijkheden te verdiepen voordat je zelf in de wereld van de crypto aan de slag gaat.

Transacties met cryptocurrency niet te achterhalen

Crypto is het versleuteld sturen van gegevens, zodat derden niet mee kunnen kijken en de verzender en ontvanger anoniem blijven voor de buitenwereld. Cryptocurrency is digitale valuta die wordt verstuurd door middel van versleutelde transacties, waardoor niemand kan achterhalen van wie deze crypto afkomt. Dit heeft wel eens tot problemen geleid met criminelen, maar wordt ook voor veel goede doeleinden gebruikt.

De Bitcoin de populairste munteenheid

Voordat je in de crypto wereld aan de slag gaat, is het goed om te kijken welke varianten er zijn en hoe je deze kunt aanschaffen. De bekendste variant van de cryptocurrency is de Bitcoin. Deze munteenheid is de afgelopen jaren sterk in prijs gegroeid, waardoor de populariteit ook is toegenomen. Je kunt er in principe alles mee, zoals spullen kopen, handelen of naar elkaar versturen. Vooral het versturen brengt grote voordelen met zich mee, doordat de transactiekosten erg laag zijn. Er komen namelijk geen instanties of banken als tussenpersoon aan te pas en is daardoor ook een stuk sneller.

Voorgeprogrammeerde transacties met Ethereum

Een andere cryptocurrency is Ethereum (ETH). Dit is niet alleen een digitale valuta maar heeft nog meer toepassingen. Je kunt er namelijk ook applicaties bij implementeren, waardoor er door middel van de programmeertaal Solidity programma’s mee kunt schrijven binnen de Blockchain. Je kunt hierdoor voorgeprogrammeerde transacties uitvoeren. Dit hoeven niet alleen geldtransacties te zijn, maar ook het versturen van berichten of het opslaan van documenten. Deze cryptocurrency doet dus veel meer dan de Bitcoin, maar werkt ook zonder tussenkomende instanties of banken.

Het kleine broertje van de Bitcoin

Dan is er ook nog het kleinere broertje van de Bitcoin, namelijk de Litecoin (LTC). Deze cryptocurrency bestaat alleen uit data en kan niet fysiek worden vastgehouden, zoals ook zijn grotere broer opgebouwd is. Er kunnen in totaal 84 miljoen van deze digitale valuta gemind worden. Dit bedrag is vier keer zoveel als de Bitcoin, waardoor je deze nog tot 2070 kunt aanschaffen. Net als met de Bitcoin kun je met deze cryptocurrency producten of diensten aanschaffen. In tegenstelling tot de Bitcoin kunnen de transacties bij de Litecoin veel sneller bevestigd worden. De blocks kunnen namelijk vier keer zo snel gegenereerd worden, waardoor je in slechts 2,5 minuten een transactie hebt ontvangen.

Een speciale cryptocurrency voor de financiële markt

Ook is er nog een speciale cryptocurrency ontwikkeld voor de financiële sector. Dit is de Ripple, in de crypto wereld ook bekend als de XRP. Deze cryptocurrency is speciaal ontwikkeld om de bancaire wereld open te breken en zo een einde te maken aan de torenhoge fees die bedrijven rekenen voor een transactie. Zeker bij vreemde valuta bestaat er namelijk vaak de kans dat er veel extra betaald moet worden. Dit is met Ripple verleden tijd. Hoewel deze digitale valuta een goed doel heeft, wordt deze niet door de bancaire wereld geaccepteerd. Desondanks heeft de Ripple wel de interesse gewekt van een aantal internationale banken, waardoor er wellicht wel een goede toekomst is.

Onderzoek welke cryptomunt bij jou past

Er zijn nog veel andere cryptocurrency te verkrijgen. Dit zijn er echter teveel om te bespreken, waardoor je zelf ook enig onderzoek moet doen voordat je een investering gaat maken in de verschillende digitale valuta. De een zal namelijk beter bij jou passen dan de ander. Het is daarom verstandig om altijd een afweging te maken en vooral ook de koersen in de gaten te houden.

Wisselende koersen per munteenheid

De waarde van cryptocurrency veranderen namelijk van dag tot dag. Het ene moment daalt de waarde, het andere moment kan deze enorm stijgen. Op de verschillende websites van brokers is de koers van de verschillende digitale valuta op ieder moment van de dag te bekijken en wordt ook regelmatig aangepast. Zo blijf jij altijd up-to-date over de waarde van de cryptocurrency naar keuze en kun je op ieder moment een beslissing maken of jij gaat investeren in deze munteenheden of toch nog even gaat wachten.

Cryptovaluta vaak in handen van criminelen

De wereld van de cryptovaluta is non stop in beweging. Niet alleen wordt in deze munteenheden geïnvesteerd door particulieren en bedrijven, maar de criminele sector is hier ook in geïnteresseerd, vooral de coin Monero (XMR). Dit komt met name doordat het niet te achterhalen is wie de afzender en de ontvanger zijn bij transacties. Het is daardoor een veilige manier om transacties te maken, maar daardoor is er ook weinig aan te doen door de overheid.

Verschillende doeleinden voor cryptovaluta

Cryptovaluta kunnen op verschillende manieren gebruikt worden door criminelen. Zo kunnen er betalingen worden gedaan op het dark web om drugs, wapens of kinderporno te kopen of verkopen. Daarnaast wordt het onder criminelen ook steeds populairder om in afpersingszaken gebruik te maken van cryptovaluta, doordat het niet meer op te sporen is en een crimineel door middel van de wisselende koersen een stuk veiliger is in zijn alibi.

Een eenvoudige manier van overdracht

Cryptovaluta is daarnaast ook nog eens handig om geld van verzender naar ontvanger te brengen. Je hoeft in principe alleen een account of USB-stick mee te nemen of de code te overhandigen aan een handlanger. De traditionele sporttassen met drugsgeld zijn hiermee verleden tijd. Om het nog ingewikkelder te maken: fraude met de uitgifte van nieuwe cryptovaluta die achteraf helemaal niets waard blijken te zijn. Door bijvoorbeeld betrouwbaar uitziende websites investeren veel mensen in deze digitale valuta en zijn hierdoor direct een hoop geld kwijt.

Hackers stelen miljoenen euro’s van particulieren

Er zijn veel voorbeelden te noemen van zaken waarbij autoriteiten toch succes hebben gehad om criminelen te achterhalen die gebruik maakten van cryptovaluta. De meest recente is een zaak met Nederlanders en Britten. Europol heeft in samenwerking met de South West Regional Cyber Crime Unit, National Crime Agency, Eurojust en de Nederlandse politie zes mensen gearresteerd die verdacht zijn van het stelen van bijna 24 miljoen euro aan cryptovaluta.

Gegevens en cryptovaluta gestolen door hackers

Deze criminelen hebben met behulp van typosquatting de gegevens de gegevens van de slachtoffers hebben achterhaald. Dit hebben ze gedaan door een website op te zetten die precies leek op de website van Cryptoshopper, waardoor de slachtoffers dachten dat ze met een betrouwbare cryptocurrency exchange te maken hadden. De hackers konden daardoor alles doen met de gegevens en de cryptovaluta weg te kapen bij de verschillende gedupeerden.

Particulieren vallen voor onbetrouwbare links

Eerder zijn er ook al twee Israëliërs opgepakt in verband met een hack bij de cryptocurrency exchange Bitfinex en enkele andere hacks in de crypto wereld. Hierbij kopieerden de broers websites van cryptowallet beheerders en stuurden onder deze naam links naar verschillende crypto-gerelateerde gemeenschappen. Wanneer een van de gedupeerden op deze link klikte en inlogde, kregen de broers toegang tot het geld van deze persoon.

Autoriteiten gaan op jacht naar criminelen in de crypto wereld

Deze praktijken leveren criminelen miljoenen euro’s op. Doordat veel niet te achterhalen is, kunnen criminelen ongestoord te werk gaan in de crypto wereld. De transacties zijn namelijk allemaal versleuteld, waardoor het vrijwel onmogelijk is om te achterhalen wie er achter de hacks zit. Toch doen alle autoriteiten er alles aan om criminelen te pakken en de cryptovaluta terug te geven aan de eigenaar.

Transacties volgen voor het afronden van de zaak

Hoewel er wordt beweerd dat het handelen in Bitcoins anoniem gebeurt, kunnen autoriteiten wel degelijk in de gaten houden waar de digitale valuta vandaan komt en wie de uiteindelijke ontvanger is. Zelfs wanneer er nieuwe munteenheden bij komen die autoriteiten nog niet kennen, kunnen er oplossingen komen om de crimineel te achterhalen. Door een langere tijd de transacties te volgen, kunnen autoriteiten achterhalen wie verantwoordelijk is voor de hacks en zo de zaak afronden en de criminelen op te pakken voor hun praktijken.

Onderzoek vooraf biedt meer zekerheid

Ondanks dat de verschillende cryptovaluta gebruikt worden door criminelen is het voor particulieren een mooie manier om te investeren. Je kunt er namelijk veel geld aan verdienen als de waarde van de valuta stijgt. Echter brengt het ook risico’s met zich mee en is het bovendien goed opletten of je niet te maken hebt met een criminele website. Zorg er daarom altijd voor dat je onderzoek doet en via betrouwbare brokers jouw investering maakt.

Plaats een reactie