Cryptocurrency veilig bewaren | Uitleg per type wallet

Hoe bewaar je jouw digitale munten zo veilig mogelijk?

Misschien heb je kort geleden jouw eerste cryptomunten aangeschaft. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Misschien ben je wel overtuigd geraakt door verhalen van vrienden of kennissen die succesvol hebben geïnvesteerd in digitale valuta. Ook kan het zijn dat de blockchain technologie achter crypto je interesse heeft gewekt. Hoe dan ook is het belangrijk om je goed in te lezen voordat je begint met het kopen, verkopen en verhandelen van digitale munten. In welk type wallet kun je cryptocurrencies bijvoorbeeld veilig opslaan? Na het lezen van dit artikel weet je precies wat de voor- en nadelen zijn van offline- en online cryptocurrency wallets.

Hoe werkt de blockchain?

Wie cryptocurrency wallets wil begrijpen, kan niet om de blockchain technologie heen. Blockchain is een relatief nieuwe technologie. Kort samengevat is het een netwerk dat bestaat uit blokjes code, die door het netwerk worden gevalideerd. Dit betekent dat iedere uitgevoerde transactie digitaal wordt ondertekend. Het toezicht daarop is in handen van de gebruikers zelf. Blockchain is dan een digitaal grootboek die toegankelijk is voor iedereen.

Controle van transacties door nodes

Op het moment dat er een transactie van een digitale munt plaatsvindt wordt het op de blockchain opgeslagen door zogeheten ‘nodes’. Dit is een ander woord voor een computer. Deze moet eerst een code zien te vinden, waaruit blijkt dat de informatie over de transactie klopt. Ze controleren dus de betrouwbaarheid van een transactie. Het wordt pas toegevoegd aan de ketting van de blockchain wanneer alle nodes aangeven dat de code correct is.

Geen centrale database

Het blockchain netwerk is niet afhankelijk van een centrale database. In plaats daarvan worden wijzigingen in het netwerk naar alle computers gekopieerd. Dit verhoogt de veiligheid van de blockchain aanzienlijk. Stel je voor dat een van de nodes in het netwerk ten prooi valt aan hackers. Ook komt het wel eens voor dat de stroom uitvalt. De informatie gaat in een dergelijke situatie niet verloren omdat er nog allerlei andere computers zijn met een kopie van de database.

Digitale valuta opslaan in een wallet

De blockchain technologie staat als veilig bekend. Dankzij het systeem van nodes is er sprake van veel controle. Daardoor is de kans dat het netwerk wordt gehackt klein. Dat het blockchain netwerk goed is beveiligd betekent niet automatisch dat je cryptomunten dit ook zijn. Het is verstandig om digitale valuta veilig op te slaan door middel van een digitale portemonnee. Deze wordt in de cryptowereld aangeduid met de Engelse term ‘wallet’.

Cryptomunten staan op de blockchain

Het is overigens een misverstand dat cryptomunten zich in een wallet bevinden. Ze bevinden zich op de blockchain zelf, maar een wallet geeft je er wel toegang toe. In werkelijkheid is het een sleutel die toegang biedt tot jouw digitale valuta.

Offline wallet

Lees altijd de reviews over exchanges van andere gebruikers door, zodat je weet wat je kunt verwachten wat betreft het veilig opslaan van cryptocurrencies. Let bijvoorbeeld op de beveiligingsmaatregelen die exchanges treffen. Zo is het verstandig om te kiezen voor een exchange die wallets heeft met 2-staps verificatie (bijvoorbeeld Bitvavo of Binance). Dit is een extra laag waarmee je munten beter zijn beschermd. Je moet twee wachtwoorden invullen om toegang te krijgen tot de wallet.

Sterk wachtwoord gebruiken

Voor dat je een offline- of online wallet gaat gebruiken dien je een sterk wachtwoord te kiezen. Bedenk een wachtwoord die onbevoegden niet kunnen raden. Vermijd bestaande gegevens zoals je achternaam, woonplaats of je geboortedatum dan ook zoveel mogelijk. In plaats daarvan kun je het beste de volgende tips toepassen:

  • Gebruik minstens een getal en hoofdletter.
  • Verwerk vreemde tekens in het wachtwoord, mits dit is toegestaan.
  • Bewaar je wachtwoord op een veilige plek, bijvoorbeeld in een kluis.
  • Schrijf het niet op een papiertje die je vlakbij je computer legt.

Zorg regelmatig voor updates

Software moet regelmatig worden geüpdatet om goed te blijven functioneren. Crypto wallets vormen daarop geen uitzondering. Tijdens een update worden fouten verwijderd, om bijvoorbeeld een beveiligingslek te voorkomen. Ook krijgt de wallet soms nieuwe functionaliteiten die het bewaren van digitale valuta nog veiliger maakt. Doorgaans geeft een offline- of online wallet het aan wanneer het tijd is voor een update. Zorg ervoor dat het op tijd doorvoert, zodat je cryptocurrencies altijd veilig zijn bewaard.

Voordeel van een offline wallet

Sommige investeerders bezitten cryptomunten met een grote waarde. Of je nu digitale valuta ter waarde van 1000, 10.000 of 100.000 euro hebt, het is vrijwel altijd belangrijk om ze te beschermen tegen kwaadwillenden. Zodoende dien je te kiezen voor een goede wallet. Je hebt de keuze uit diverse typen online- en offline wallets. Deze brengen zowel voor- als nadelen met zich mee. Zo is een offline wallet vrijwel overal te gebruiken, zolang je maar een internetverbinding hebt. Je kunt zelfs aan de andere kant van de wereld nog bij jouw cryptomunten.

Nadeel van een offline wallet

Aan de andere kant loop je met een online wallet het risico om gehackt te worden, aangezien ze verbonden zijn met het internet. Een computer die verbonden is met het internet loopt altijd het risico op hacken of diefstal. Houd ongenode gasten buiten de deur door een goede virus- en malware scanner te gebruiken.

Online cryptocurrency wallet

Soms is een online wallet gekoppeld aan een exchange of website. Doorgaans is het geen probleem om digitale munten online te bewaren op een exchange. Dit is een zogeheten web wallet. Zoals de naam al doet vermoeden, is deze te bezoeken via jouw internetbrowser. Het geeft snel toegang tot je cryptocurrencies, maar je hebt er wel een internetverbinding voor nodig. Bekende webwallets zijn onder andere:

  • Coinbase: geschikt voor Bitcoin, Ethereum, Bitcoin-Cash, Ripple, Litecoin
  • MyEtherWallet: geschikt voor Ethereum en aanverwante tokens
  • Green Address: geschikt voor Bitcoin
  • MyMonero Wallet: geschikt voor Monero

Risico’s van een online wallet

Over het algemeen staan je digitale munten er veilig opgeslagen. Wees je echter ook bewust van de risico’s van een online wallet op een exchange of website. Wanneer het bedrijf achter de exchange of website failliet gaat, verdwijnt ook jouw geld. Kies bij voorkeur dan ook voor een plek waar veel investeerders op actief zijn, zoals Coinbase, Binance of Kraken. Deze staan bekend om hun betrouwbaarheid en zijn ogenschijnlijk financieel stabiel.

Sla digitale valuta niet alleen op in een online wallet
De waarde van cryptocurrencies in zowel een offline- als online wallet heeft geen limiet. Je kunt er bij wijze van spreken miljoenen in opslaan. Wel wordt geadviseerd om digitale valuta met een hoge waarde niet alleen in een online wallet, zoals een exchange, op te slaan. Je kunt er het beste cryptocurrencies op slaan die je dagelijks wil gebruiken om te kopen en te verkopen.

Virtueel spaarboekje
Het kan zijn dat je cryptocurrencies gebruikt als een virtueel spaarboekje. Ook in dat geval bewaar je ze het meest veilig in een offline wallet. Uiteraard is dit slechts een advies, want niemand houdt je tegen om digitale valuta van hoge waarde op een exchange te laten staan. Wees je echter wel bewust van de risico’s, want diverse exchanges zijn in het verleden gehackt.

Desktop wallets

Misschien twijfel je aan de veiligheid van online wallets. In dat geval kun je het beste kiezen voor de offline variant. Zo kiezen veel crypto investeerders voor een desktop wallet. Dit betekent dat je een programma downloadt die jouw wallet beheert. Zorg ervoor dat je een goede virusscanner op je computer hebt om dit type wallet te beschermen. In een desktop wallet worden zowel je publieke als private sleutel opgeslagen. Dit zijn een aantal getallen die betrekking hebben op de digitale handtekening die je moet zetten bij een transactie. De getallen zijn verschillende nullen en enen.

Publieke- en private sleutel

Bij elke transactie die plaatsvindt wordt er een nieuwe handtekening aangemaakt, bestaande uit een combinatie van een publieke en private sleutel. Zoals de naam al doet vermoeden is de privé sleutel alleen voor jou bedoeld. Niemand anders mag weten uit welke nullen en enen het bestaat, omdat anders iedereen jouw digitale handtekening kan zetten.

Verschillende typen desktop wallets

Kies voor een bekende desktop wallet om de veiligheid van je cryptomunten zoveel mogelijk te garanderen. Denk bijvoorbeeld aan Bitcoin Armory, Multibit en Bitcoin Core. Ook Exodus is een populaire en gratis desktop wallet die je kunt overwegen. Deze is geschikt om diverse cryptovaluta mee op te slaan, waaronder Ethereum, Bitcoin, Litecoin, OmiseGo, Dogecoin en Golem. Het staat bekend om de gebruiksvriendelijke interface.

Zo kun je er onder andere de optie ‘ShapeShift’ gebruiken om bijvoorbeeld Bitcoin over te zetten naar Litecoin. Bezoek de website van een cryptocurrency om de officiële desktop wallet te vinden.

Maak altijd een back-up

Vergeet overigens niet om een back-up te maken van de desktop wallet, om te voorkomen dat je bij hardware problemen al je digitale valuta verliest. Dit klinkt logisch, maar in het verleden is dit diverse investeerders al overkomen.

Mobiele wallest

Een mobiele wallet heeft veel weg van een desktop wallet. Het verschil is dat een mobiele wallet een app is die je op de smartphone moet downloaden. Het heeft als voordeel dat je er snel toegang toe hebt. Daarnaast kun je er vrij eenvoudig en snel transacties mee verrichten. Tegenwoordig heb je de keuze uit diverse mobiele wallets. Maar hoe maak je nu de juiste keuze?

Wellicht helpt het gebruik van het volgende cryptocurrency wallet overzicht je een handje:

Naam van de wallet Welk apparaat? Welke crypto?
Jaxx iOS, Android, Windows Phone Bitcoin, Ethereum, Dash, Litecoin en diverse andere digitale munten
Greenaddress IOS, Android Bitcoin
Bread wallet IOS, Android Bitcoin
Copay iOS, Android, Windows Phone Bitcoin
Blockchain Wallet iOS, Android Bitcoin, Ethereum, Bitcoin Cash

Kun je een groot bedrag opslaan in een mobiele wallet?

Je kunt het beste een niet al te groot bedrag in een mobiele wallet opslaan. Een mobiele telefoon wordt regelmatig gestolen, en het is natuurlijk niet de bedoeling dat je daardoor digitale valuta met veel geld verliest.

Paper wallet

Een paper wallet is een populair alternatief voor desktop wallet en de mobiele wallet. Het wordt gezien als een veilige manier om cryptocurrencies in op te slaan omdat de private keys offline op papier worden gezet. Er is dus geen sprake van een verbinding met het internet, waardoor hackers buiten de deur worden gehouden.

Veilige plek bewaren

Zorg er voor dat je de paper wallet op een veilige plek in huis bewaard. Tijdens een inbraak kunnen criminelen anders nog steeds je digitale valuta bemachtigen, wat uiteraard niet de bedoeling is.

Online paper wallet downloaden

Overigens is het ook mogelijk om een online paper wallet te gebruiken. Er zijn verschillende manieren om een offline paper wallet te creëren. Dit is bijvoorbeeld mogelijk op de website Bitcoin paper wallet. Je kunt bijvoorbeeld een zogeheten ‘papieren wallet printen’ en gebruiken. Dit betekent dat je een paper wallet print die volledig offline is gegenereerd. Het feit dat het nooit online heeft gestaan is een voordeel, aangezien het de kans op hacken verkleint. Bovendien is het door het versturen van Ethereum of een andere cryptovaluta naar je publieke adres nog steeds mogelijk om het saldo van je investering te bekijken.

Welke crypto wallet moet je kiezen?

Laat de keuze voor een bepaald type wallet afhangen van je wensen met crypto. Wil je bijvoorbeeld digitale valuta voor langere tijd opslaan? Dan is een hardware crypto wallet wellicht de beste keuze. Dit is een digitale portemonnee die verkrijgbaar is in de vorm van een fysiek product. Deze zijn online te bestellen en worden doorgaans binnen enkele werkdagen aan huis bezorgd.

Populaire hardware wallets
De meest gebruikte hardware wallets zijn de Ledger Nano S en de Trezor. Gemiddeld ben je er tussen de 60 en 80 euro aan kwijt, maar daar staat tegenover dat je cryptocurrencies veilig offline worden bewaard.

Plaats een reactie