Smart Contracts in de praktijk

In de wereld van cryptocurrency is een smart contract een veel voorkomende term. Smart contracts zijn nog relatief nieuw, waardoor je ze nog niet overal tegen komt. Toch zijn er talloze toepassingen voor deze slimme overeenkomsten. Een smart contract oftewel een slim contract wordt geschreven op de blockchain en is een veilige en betrouwbare manier om transacties uit te voeren. Wat houdt zo’n smart contract precies in en hoe werken ze? Dat lees je in dit artikel.

Zo werken smart contracts

Traditioneel zien wij een contract vaak als een schriftelijke overeenkomst tussen twee mensen. Vaak komt hier een derde partij bij die alles controleert en verifieert. Smart contracts kun je zien als een contract, maar dan vastgelegd in digitale vorm. Smart contracts maken het mogelijk om transacties uit te voeren zonder dat er een derde partij nodig is die de afspraken verifieert. Het is een volledig digitaal contract dat bestaat uit een deterministische computercode die zelf alles regelt.

Deterministisch betekent dat smart contracts werken met een IFTTT-principe: ‘if this, then that’. Er is hierbij sprake van een oorzaak dat leidt tot een gevolg. Dit is een proces dat automatisch verloopt.

De essentiële rol van blockchain

Een smart contract is geschreven op een blockchain. Een blockchain is een keten van blokken waarin informatie wordt opgeslagen. Bij altcoins en bitcoins worden alle balansen van iedere gebruiker opgeslagen op de blockchain. Als er iets veranderd in de balans dan wordt dit in het volgende blok verwerkt. Smart contracts worden opgeslagen op diezelfde blockchain. De afspraken die in het contract staan zijn traceerbaar en onomkeerbaar. Dit biedt betere beveiliging dan traditionele contracten.

Hoe werkt een smart contract? Een praktijkvoorbeeld

Laten we kijken hoe een smart contract werkt in een simpel praktijkvoorbeeld. Jij en een vriend hebben een weddenschap. Jullie leggen beide 10 euro in. Als het morgen gaat regenen krijg jij de 20 euro en als morgen de zon schijnt krijgt jouw vriend 20 euro. Wanneer jullie dit onderling regelen is het handig om een derde partij te hebben die het geld voor jullie vasthoudt en later uitdeelt. Doe je dit niet, dan moet je erop vertrouwen dat beide partijen eerlijk handelen, maar zelfs bij een derde partij is het een kwestie van vertrouwen.

Geen tussenkomst van een extra partij
Als je de weddenschap via een smart contract geregeld is sturen jullie het geld hier naartoe. Het smart contract bekijkt vervolgens wat er gebeurd en stuurt vervolgens de 20 euro naar de winnaar. Dit gaat volledig computergestuurd en zonder tussenkomst van een extra partij. Dit is dus een stuk veiliger en onpartijdiger.

Toepassingen van smart contracts

Verschillende cryptocurrencies gebruiken smart contracts als basis van hun concept. In de blockchain wordt de informatie van de smart contracts op chronologische volgorde opgeslagen. Smart contracts hebben veel potentie in verschillende industrieën. Hierbij kan je denken aan de gezondheidszorg. Voor de gezondheidszorg zijn smart contracts ook van meerwaarde. Zij kunnen via een smart contract patiëntgegevens inzichtelijk maken voor specifieke personen, waardoor privacy schending voorkomen kan worden. Ook de overheid kan smart contracts gebruiken voor allerlei doeleinden, zoals het tellen van stemmen. Omdat dit automatisch gaat is de kans op fraude veel lager. Steeds meer bedrijven en instellingen maken gebruik van smart contracts. Een kleine greep:

Wat zijn de voor- en nadelen van smart contracts?

Smart contracts brengen zowel voor- als nadelen met zich mee. Wees je daar van bewust. Als we alle voordelen van smart contracts op een rij zetten, dan ziet dat er als volgt uit:

Veiligheid
Omdat het smart contract op de blockchain staat worden alle gegevens automatisch gecontroleerd door alle apparaten die verbonden zijn met de blockchain. Hierdoor kan niemand het contract zomaar aanpassen. Daarnaast wordt het smart contract beveiligd door cryptografie, wat het vrijwel onmogelijk maakt om het contract te hacken.

Snelheid
Smart contracts zijn volledig geautomatiseerd. Hierdoor kan het contract binnen enkele seconden worden uitgevoerd. Dit scheelt veel tijd en werk als je het vergelijkt met een papieren contract.

Autonomie
De overeenkomst tot een smart contract wordt zonder tussenpersoon gedaan, wat betekent dat je zelf de controle hebt over het contract. Het kan niet door anderen gemanipuleerd worden en je hoeft je geen zorgen te maken dat de ander zijn of haar afspraak niet nakomt, aangezien het contract automatisch wordt uitgevoerd.

Back-up
Er bestaat een kopie van alles wat op de blockchain gebeurd op ieder apparaat dat met de blockchain is verbonden. Het contract kan dus niet kwijt worden geraakt.

Goedkoper
Smart contracts besparen geld doordat er geen tussenpartijen meer nodig zijn. Er is geen notaris of advocaat nodig die het contract opstelt of nagaat dat het zorgvuldig wordt uitgevoerd.

Eigenlijk zijn er twee nadelen van smart contracts:

Het is nieuw en ingewikkeld voor beginnende traders
Doordat smart contracts nog vrij nieuw zijn kost het moeite en tijd om er vertrouwd mee te kunnen raken. Aangezien de code nog steeds wordt geschreven door mensen maakt dit de kans op fouten groter. Het is daarom belangrijk dat het contract meerdere malen gecontroleerd wordt voordat het wordt ingezet.

Geen uitzonderingen mogelijk
Daar waar een traditioneel contract vaak rekening houdt met geen ruimte is voor uitzonderingen. Het smart contract is namelijk objectief en voert exact uit wat er in het contract geschreven staat, zonder rekeningen te houden met de omstandigheden. Aanpassen is dus ook onmogelijk.

Samenvatting Smart contracts

Hopelijk is de betekenis van smart contracts inmiddels duidelijk. Kort samengevat zijn het contracten die:

  • Volledig digitaal zijn
  • Zijn geschreven op de blockchain
  • Werken zonder tussenkomst van een derde partij
  • Geautomatiseerd zijn
  • Veilig zijn
  • Onmogelijk aan te passen zijn

Wat is de toekomst van smart contracts?
Smart contracts lijken veel kans te hebben in de toekomst. Het is een veilige en betrouwbare manier van werken. Ze kunnen ervoor zorgen dat er geen derde partij meer nodig is, wat bedrijven en instellingen veel werk en tijd scheelt. Voorlopig zijn smart contracts nog volop in ontwikkeling, maar er is veel mee mogelijk. We zijn benieuwd wat de toekomst brengt!

Plaats een reactie