Takamaka: de eerste blockchain volledig geschreven in Java

Alhoewel je, naar we mogen hopen, bekend bent met de blockchain, zul je wellicht niet snel stilstaan bij de vraag hoe een blockchain wordt ontwikkeld. Met andere woorden: in welke taal schrijven de ontwikkelaars hun code? In de meeste gevallen is dat een combinatie van verschillende talen. Wees gerust, het is geen PHP, maar C#, C++ en Python. In veel gevallen is de reden te vinden in de stabiliteit van de genoemde programmeertalen. Opvallend genoeg gebruikt Takamaka geen van bovenstaande talen, maar vertrouwd het volledig op de kracht van Java.

Blockchain in Java

Java is ontwikkeld door Sun Microsystems en is uitgebracht in 1995. Volgens GitHub is het de op een na beste programmeertaal van 2020. Niet zo heel gek dat het daarom ook wordt beschouwd als een van de meest stabiele, uitgebreide en betrouwbare talen voor het bouwen van complexe systemen zoals de blockchain. Wereldwijd zijn er zo’n 5 miljard actieve Java-modules in gebruik. Een belangrijk kenmerk van Java is dat als de code eenmaal is geschreven, deze kan worden uitgevoerd zonder deze opnieuw te compileren: Java is een platformonafhankelijke taal.

Java Full Stack-blockchain

Dankzij de features en populariteit wordt Java ook gebruikt in de blockchain-industrie voor het programmeren van applicaties. Ook voor de ontwikkeling van een peer-to-peer infrastructuur is het bijzonder geschikt. Takamaka is bijvoorbeeld een blockchain die volledig op Java is gebouwd. Het is een derde generatie platform waarmee gebruikers twee verschillende tokens tegelijkertijd kunnen beheren. Dit zijn de Green Token (TKG) en de Red Token (TKR). Het is zoals men het op de officiële website van het project uitlegt, een Java Full Stack-blockchain. Met andere woorden, Java is de enige taal die wordt gebruikt voor het programmeren en beheren van de volledige infrastructuur: van de knooppunten tot aan de smart contracts.

Blockchain

De achterliggende gedachte

Giovanni Antino, de CTO van Takamaka, legt uit waarom het team voor Java koos om de blockchain-infrastructuur te ontwikkelen: “Een project gebouwd met Java past in het ecosysteem zonder de bestaande workflow te beïnvloeden. Dat komt vooral doordat Java een platformonafhankelijke taal is. Nog een voordeel: Java past perfect in elk (bedrijfs)ecosysteem:

Takamaka-bibliotheek

Uit bovenstaande blijkt de logica dat veel bedrijven investeren in Java-based applicaties en het onderhoud ervan. Werknemers krijgen dan ook tijdens hun opleiding alle gelegenheid om de taal onder de knie te krijgen. Zo is de  Takamaka-bibliotheek een instrument dat in het project moet worden opgenomen om de beschikbaarheid te vergroten. Het is daardoor mede verantwoordelijk voor het toepassen van de lijst met methoden en het controleren van de integriteit van verschillende klassen. Mocht het interessant genoeg klinken, de softwarebibliotheek voor het project is gratis beschikbaar en kun je hier vinden.

Webportaal voor ontwikkelaars en programmeurs

Het team achter Takamaka is van plan om een webportaal te bouwen voor ontwikkelaars en programmeurs. Hiermee hoopt men educatief materiaal te verzamelen, zoals tutorials over ontwikkeling, documentatie en integratiehandleidingen. Op de pagina “documentatie” op de officiële website staat alvast een voorbeeld van het beoogde webportaal. Een andere ontwikkeling is de aankondiging van een native wallet. Gebruikers kunnen in die wallet de tokens bewaren. Deze wallet is zowel voor Anroid als iPhone smartphones en gewone desktop computers beschikbaar. Deze kan worden gedownload via de App Store van Apple en via Google Play.

2 gedachten over “Takamaka: de eerste blockchain volledig geschreven in Java”

    • Hoi Richard,

      Dank voor je compliment! Als je belangstelling hebt voor de Tamaka tokens, kun je die via de website van Tamaka aanschaffen. Je zult dan eerst de wallet moeten installeren. Deze is zowel voor iPhone gebruikers als Android gebruikers beschikbaar.

      Succesvolle groet,

      redactie

      Beantwoorden

Plaats een reactie