Wat is een Utility token?

Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord van een utility token, maar wat is dat nu precies en wat kun je er mee? Bij iedere cryptocurrency of cryptomunt die we kennen hoort een bepaalde coin of token. Er bestaan onder andere Security-, Equity-, Reputation-, Asset– en Utility tokens.

Wat is het verschil tussen een coin en token?

Weten wat het verschil is tussen een coin en een token lijkt misschien niet interessant, maar is juist erg belangrijk. Een coin is zoals de naam het al zegt, een betaalmiddel oftewel een munt. Een token daarentegen heeft een bredere functionaliteit. Een token kan ook heel goed een “eigendomsbewijs” van een product zijn. In de cryptowereld is er geen autoriteit die de definitie bepaalt van een token of een coin. Dit wordt bepaald door de gebruikers er van.

Ooit een token, nu een coin

Over het algemeen word het geaccepteerd dat crypto’s die in het bezit zijn van een blockchain, coins zijn. Crypto munten zonder een blockchain noemt men tokens. Wat eerst begint als een token hoeft dit niet altijd te blijven. Er zijn currency’s bekent die ooit begonnen als token, omdat ze meedraaide op de Blockchain van Ethereum (ETH), maar waar developers in een later stadium een eigen Blockchain voor hebben gebouwd, en dus inmiddels coins zijn geworden. Een goed voorbeeld hiervan is EOS.

Wat zijn Utility tokens

Utility tokens zijn tokens die de functie hebben om een bepaalde dienst of product te gebruiken. De koper van een utility token betaald de uitgever zodat het bedrijf een product kan ontwikkelen en de koper het later kan terugkopen. Oftewel een token om de crowdfund te financieren. Dit word in cryptoland ICO genoemd (Inital Coin Offering). Utility tokens kunnen worden verhandeld op exchanges, net als coins. De waarde van een utility token word grotendeels bepaald door vraag en aanbod.

Voorbeeld van een utility token

Tot slot geven we nog een voorbeeld van een utility token. Neem nu de Basic Attention Token (BAT). In mei 2017 werd deze op ICO gelanceerd. Binnen 30 seconden haalde deze token BAT 35 miljoen dollar op met het uitgeven van hun token. BAT werd ontworpen voor de advertentiemarkt. Het functioneert als een uitwisselingsmedium tussen gebruikers, adverteerders en uitgevers die deel nemen aan het ecosysteem. Adverteerders kunnen advertenties inkopen met BAT-tokens, deze tokens worden dan verdeeld onder de uitgevers en degenen die de advertentie bekijken, de
consument dus. De uitgever ontvangt coins voor het hosten van de advertentie, de consument voor het bekijken van deze advertentie.