Waarom een qubit computer (nog) geen bedreiging vormt voor cryptocurrencies

De technische ontwikkelingen staan niet stil en ook binnen de wereld van de cryptocurrencies zijn er talloze interessante ontwikkelingen gaande. Dat heeft niet altijd rechtstreeks te maken met cryptocoins. Ook indirect is er sprake van technische vooruitgang. Met name voor miners kan het gebruik van een qubit computer een behoorlijke impact hebben met vergaande gevolgen.

Quantum computing en de qubit computer

Al langer wordt er gesproken over de mogelijkheden van de quantum computer. Het is een totaal ander soort computer dan wat we kennen. Terwijl je PC die we allemaal thuis hebben staan gebaseerd is op het principe van bits, gaat het bij de quantum computer om qubits. Het verschil is minimaal, maar de impact is enorm. In tegenstelling tot een gewone computer die gebruik maakt van 1 en 0, maakt de quantum computer gebruik van beiden waardoor de combinatiemogelijkheden bijna eindeloos zijn. Klinkt als abracadabra, maar het gevolg is dat een quantum computer, of liever gezegd, een qubits computer beschikt over enorm veel rekenkracht. Waar een normale computer 10.000 jaar zou doen over het oplossen van een zeer complexe berekening, daar doet de qubits computer dit in 200 seconden.

Het gevaar voor crypto

Leuk om te weten, maar wat is nu de link met cryptocurrencies? Het antwoord is: mining. Bij het minen van cryptocoins krijgen miners ingewikkelde vraagstukken voorgelegd die opgelost moeten worden om een transacties te valideren. Is een blok op het netwerk succesvol gemined, dan krijgen de miners daar een beloning voor zoals in het geval van bitcoin. Het oplossen van dergelijke sommen kost enorm veel rekenkracht. Dat is ook de reden daar het zoveel stroom kost. Als zo’n qubit computer dit in een fractie van de tijd kan doen, boek je als miner dus enorm veel tijdwinst en zijn de kosten beperkt. Goed nieuws dus. Er is echter ook een keerzijde.

Een blok minen is zo gebeurd

Door de grote rekenkracht van een qubits computer is het minen van een compleet blok kinderspel. Hier schuilt het gevaar in voor veel cryptocoins. Een 51% attack is dan een zeer realistisch scenario. Vlad Miller, CEO van het bedrijf Ethereum Express, stelt echter dat blockchain-netwerken normaliter niet vatbaar zijn voor hacking door kwantumcomputers. “Tegenwoordig worden de records van alle cryptocurrency-transacties opgeslagen op de blockchain. Omdat de kopieën van de gegevens onder alle gebruikers worden verspreid, zijn ze bijna onmogelijk te wijzigen. Geen enkel datablok kan worden verwijderd of gewijzigd zonder alle andere blokken te beïnvloeden zonder de toestemming van de meeste netwerkgebruikers. In die zin is blockchain resistent tegen kwantumcomputers en heeft de toename van de rekenkracht geen invloed op de beveiliging van het systeem.”

De uitspraak van Vlad Miller is correct. Theoretisch gezien kan een qubit computer een hack realiseren, maar dat zal in de praktijk niet voorkomen. Er is echter wel een ander punt van zorg: de kwetsbaarheid van persoonlijke cryptocurrency-accounts of wallets. Qubits computers kunnen dankzij de enorme rekenkracht vrij eenvoudig keys van wallets kraken.

De zwakste schakel: SHA-256

Een ander mogelijk zwak punt kan de SHA-256 functie zijn. Volgens Charles Phan, CTO van Cryptocurrency Derivatives Exchange Interdax, valt ook dat gevaar wel mee. Het zou geen onoverkomelijk groot risico inhouden. “Een hacker met een kwantumcomputer zou zich ook kunnen richten op het minen  van bijvoorbeeld bitcoin. Als ze 51% controle over de volledige hashpower  krijgen, kunnen ze dubbele uitgaven toestaan en in principe doen wat men wil. Ook bij minder dan 51% hashpower kan een kwaadwillende schade aanrichten, maar ook dit is puur theoretisch.

Het is nog geen vijf voor twaalf

Interessant is ookde mening van Edward Felten, medeoprichter van Offchain Labs. “Uiteindelijk zullen kwantumcomputers veranderingen in cryptocurrency-systemen forceren, maar de kwantumcomputers van tegenwoordig bestaan alleen in het laboratorium en hebben nog lang geen praktische impact op cryptocurrencies”, alsdus Felten. Dat is overigens geen uitspraak van zo maar iemand. Felten is namelijk ook de voormalige plaatsvervangend Chief Technology Officer van het Witte Huis in de Verenigde Staten. “In de loop van de tijd zullen cryptocurrencies moeten evolueren om verschillende encryptie- en hashing-methoden te gebruiken die kwantumbestendig zijn. Crypto-communities zouden hier serieus naar moeten kijken, maar op dit moment is er geen reden tot paniek.

Plaats een reactie