Nog altijd is het zo dat de cryptobeurzen worden gedomineerd door Bitcoin (BTC). Toch zijn er ontzettend veel andere digitale valuta in de omloop. Die noemen we ‘alternatieve munten’, oftewel Altcoins. Omdat er inmiddels zo’n groot aanbod aan digitale valuta is, is het misschien verstandig eens uit te leggen waarin Altcoins verschillen van Bitcoins en wat ze kunnen toevoegen aan een portfolio.
Wat zijn Altcoins?
Je kunt Altcoins het beste zien als variaties op Bitcoins. Ontwikkelaars maken ze om kenmerken of eigenschappen toe te voegen die Bitcoin niet heeft. Echter zijn niet alle Altcoins met dit nobele doel voor ogen ontstaan. Er zijn er ook die puur bestaan om een hype te creëren zodat de koers snel omhoog gaat en zoveel mogelijk investeerders instappen, terwijl ze eigenlijk geen enkele meerwaarde hebben.
Altcoins zijn inmiddels steeds meer waard. Het afgelopen jaar is Bitcoin (BTC) met 110% gestegen, maar misschien wel diens grootste concurrent, de Altcoin Ethereum (ETH), steeg met 500%. En dan heb je nog een van de nieuwste munten, Shiba Inu (SHIB), die een waanzinnige stijging van 380.000% doormaakte.
De bekendste Altcoins
Zowel Bitcoins als Altcoins maken gebruik van de Blockchain technologie. Bitcoin is dan eigenlijk de blauwdruk van hoe een cryptocurrency eruit moet zien. Zoals gezegd voegen Altcoins dan technologie toe die Bitcoin niet heeft.
Voorbeelden van nieuwe functies die Altcoins hebben toegevoegd
- Ethereum: Ethereum is een technologie waarmee gebruikers hun cryptocurrencies naar elkaar kunnen sturen. Maar met Ethereum kun je ook gebruikt maken van zogenaamde ‘Smart Contracts’. Dit is een manier om zelf nieuwe tokens te maken en toe te voegen aan de blockchain.
- Cardano: Waarin Cardano zich onderscheidt is dat het peer-to-peer transacties aan kan bieden, waardoor je geen gebruik hoeft te maken van een crypto exchange om je coins te verhandelen. Ook kunnen ontwikkelaars met Cardano nieuwe applicaties bouwen op het netwerk.
- Litecoin: Waar Bitcoin een alternatief voor goud is geworden, is Litecoin dat voor zilver. Het heeft een grotere hoeveelheid coins dan Bitcoin (net als bij goud en zilver het geval is) en transacties op het Litecoin-netwerk gaan doorgaans sneller.
Wat zijn de verschillen tussen Bitcoins en Altcoins?
Je kunt gerust stellen dat Bitcoin een betrouwbaardere reputatie heeft dan het gros van de Altcoins. Bitcoin is en blijft de meest gekochte en verhandelde cryptocurrency ter wereld. Het heeft een marktkapitalisatie van meer dan 1 triljoen Euro, waarmee ze meer dan 60% van de gehele cryptomarkt voor hun rekening nemen.
Het dagelijkse handelsvolume van Bitcoin is meer dan 25 miljard euro. Vooralsnog is er geen Altcoin die daar tegenop kan, zelfs Ethereum (nog) niet. Ook is het zo dat Bitcoin steeds meer gezien wordt als een waardevolle investering door gevestigde partijen uit het ‘oude’ financiële stelsel.
Bij Altcoins zijn we nog niet zover. Ook heeft Bitcoin laten zien dat het kan herstellen wanneer de markt in is gestort. Het grootste verschil is dus dat Bitcoin een gevestigde cryptocurrency is die betrouwbaarheid en weinig risico uitstraalt.
Investeren in Altcoins, ja of nee?
Wanneer de koers van Bitcoin stijgt, is dat bij Altcoins eigenlijk altijd ook het geval. Evenzo wanneer Bitcoin daalt. Echter zijn de stijgingen en dalingen van Altcoins doorgaans veel volatieler dan bij Bitcoins het geval is. Toch zijn er investeerders die de voordelen zijn van het investeren in Altcoins. Zo is het voor een zo divers mogelijke beleggingsportfolio slim om naast Bitcoins, ook te investeren in alternatieve munten. Je moet dan wel rekening houden met het feit dat je waarschijnlijk een keer geld zult verliezen. Er zijn meer dan 13.000 cryptocurrencies (anno 2022), dus de kans dat je er een kiest waar je miljoenen aan zult verdienen is vrij klein. Echter kan je zeker geluk hebben.
Altcoins hebben namelijk, inmiddels in tegenstelling tot Bitcoins, de potentie om exponentiele winsten te genereren. Neem bijvoorbeeld Solana. Een jaar geleden betaalde je voor Solana $2 en op moment van schrijven is die $200 waard. Dit is echter een uitschieter.
De meeste Altcoins stijgen niet zo snel. Volatiliteit is dus wel iets om in je achterhoofd te houden bij het investeren in Altcoins. Een tegenover Bitcoins is het zeker risicovoller om in een alternatieve currency te investeren. Mocht je overwegen dit te doen, kan het geen kwaad om je goed in te lezen over deze nieuwe munt. Het kan absoluut de moeite waard zijn, zolang je maar niet al je geld op één Altcoin inzet en goed onderzoek doet.
Via de exchange Bitvavo kan je meer dan 190 altcoins kopen en verkopen.